Luie zwam


De politieke redactie van De Morgen telt wéér een man minder: journalist Fabian Lefevere heeft de deuren van de Arduinkaai achter zich dichtgeschoven. Daardoor zal de krant nog meer dan nu al het geval is afhankelijk zijn van het persagentschap Belga om haar pagina’s gevuld te krijgen. Ondertussen heeft een nieuwe journalistieke website, werktitel.be, het licht gezien. De Werktitel profileert zich als onafhankelijk freelancecollectief en als journalistiek experiment dat uitsluitend met eigen nieuws wil uitpakken. Uw dienaar, tevens uw god en koning, is een van de initiatiefnemers.

Enkele weken geleden kreeg ik een bericht van mijn ex-bazin, Hadewych Van den Bossche. Hadewych is een crème van een madam en de beste bazin die er kan bestaan. Zolang ik voor De Morgen werkte, was het een eer om onder een chef eindredactie van haar kaliber te dienen.

Het bericht dat mevrouw Van den Bossche me had laten geworden, verscheen niet op het schermpje van m’n gsm, maar kwam me onder ogen als een reeds ietwat omkrullende post-it die gekleefd was op enige documenten van administratief belang. De inhoud was vintage Van den Bossche:

Tim!

Ge zijt een luie zwam, zowel op dit papier [de documenten van administratief belang] als op uw blog!

Uw immer liefhebbende ex-bazin, H

Het klopte dat ik al een hele tijd niet meer op mijn blog geschreven had. Dat klopte tot vlak vóór het verschijnen van dit bericht zelfs nog altijd. M’n laatste post is geleden van 7 september, toen ik een volkomen verzonnen verslag gepubliceerd heb van de pacifistische boerenbetoging in Gent. Daarvoor moeten we ondertussen al anderhalve maand teruggaan in de geschiedenis en inderdaad, in de ogen van de lezer kan het lijken alsof ik al die tijd op mijn leeg gat heb gezeten. Quod non: mijn bips wordt níét bedekt door een precambrische laag eelt.

De vakantie is voorbij – eindelijk. Sinds 1 oktober is het statuut van freelancejournalist mijn deel. Ik heb zelfs al enkele ereloonnota’s mogen opstellen en versturen, wat veel wijzer is dan een loonbrief ontvangen. Als je een keuze moet maken tussen schrijven om den brode en schrijven voor de hond zijn kloten, is schrijven om den brode soms de betere keuze, zeker als je honger hebt. Daardoor had ik minder tijd, energie en mentale ruimte om deze blog, die ik nog altijd koester en waar ik al meer aan te danken heb dan ik ooit had kunnen bevroeden, op bijna dagelijkse wijze te onderhouden.

Doordat ik minder op straat kwam, had ik ook gewoon minder materiaal om over te berichten. Met alle respect voor de vele bloggers die zowat elke dag iets geestigs, spits of treffends posten, maar in míjn achtertuin gebeurt er te weinig dat vermeldenswaardig is. Tot nu, dus.

Dat Fabian Lefevere zijn schup afkuist bij De Morgen is het vermelden waard. Daarmee wordt de leegloop op de politieke redactie weer een beetje completer. Laten we voor de duidelijkheid een lijstje maken. Dit zijn de mensen die nog overblijven:

 • Tine Peeters
 • Jeroen Verelst
 • Bart Eeckhout (chef)
 • Walter Pauli (politiek commentator)
 • Yves Desmet (politiek commentator)

Dit zijn de journalisten die uit onvrede over het collectief ontslag en het beleid van de hoofdredactie vertrokken zijn (in chronologische volgorde):

Ik wéét dat u kunt tellen, maar het blijft interessant om de cijfers eens zwart op wit neer te schrijven. Tegenwoordig bestaat de politieke redactie van De Morgen dus uit drie journalisten, aangevuld met twee politiek commentatoren. Het aantal vrijwillige vertrekkers uit de politieke redactie bedraagt zes journalisten. De vele interpretaties die op basis van die cijfers mogelijk zijn, laat ik graag aan uw bedrijvige geest over. Stuur ze gerust naar lezersbrieven@demorgen.be of zo.

Doch, genoeg over De Morgen, tijd voor iets nieuws: De Werktitel! Het freelancecollectief dat de nieuwe site bestiert, bestaat uit Tom Cochez, Jeroen de Preter, Georges Timmerman en ikzelf (allen ex-De Morgen, hoe toevallig is dat niet?), aangevuld met Bram Souffreau en Stijn Debrouwere. Ik zou u een hele uitleg kunnen geven over het soort journalistiek dat we willen brengen, maar ik verwijs u liever door naar ons allereerste artikel, een interview met Nick Davies, de auteur van het mediakritische boek Flat Earth News, en naar het enthousiaste edito van onze hoofdredacteur, Georges Timmerman.

Op Radio 1 heb ik gisteren al een woordje uitleg mogen geven, maar ik heb mezelf nog niet bezig kunnen horen omdat mijn internetconnectie weer van het paard de ballen is. Misschien hebt u meer geluk bij het herbeluisteren van Feiten en Fillet.

Ik werd door Koen Fillet gebeld naar aanleiding van m’n stuk op De Werktitel over de Oosterweelverbinding: ‘Gent koopt Lange Wapper over van Antwerpen’. Dat artikel is natuurlijk volledig verzonnen en als eerste woord stond er dan ook: [SATIRE]. Sommige lezers vonden zelfs dat dat er niet moest staan, maar daarop is mijn reactie: wij zéggen het tenminste als een artikel verzonnen is. Helmut Lotti weet wat ik bedoel.

Soit, de positieve respons op de lancering van De Werktitel doet deugd en voortaan weet u dus hoe het komt dat er op deze blog iets minder geschreven wordt: omdat ik bezig ben met die andere blog. Of we echt iets kunnen betekenen in het slagveld dat doorgaat als het medialandschap, valt nog te bezien. Maar als ik de bijdragen uit het boek Media & journalistiek in Vlaanderen kritisch doorgelicht van Johan Sanctorum en Frank Thevissen (reds.) mag geloven, kan de pers gerust een initiatief als het onze gebruiken.

2 comments

 1. Beste Tim,

  Met veel interesse ben ik via de Werktitel terechtgekomen op jouw blog. Ik ben -en dat is paradoxaal- erg blij te vernemen en te lezen dat mijn geliefde ex-De Morgen medewerkers/journalisten nog zo actief zijn, meer nog, een nieuw elan gevonden hebben.
  Wat betreft je oproep om lezersbrieven te schrijven naar De Morgen: ze worden meestal niet gepubliceerd. Toen half mei bekend raakte dat 13 medewerkers weg moesten, heb ik een ziedende brief geschreven, vooral omdat Kalfje K. (Kai Mook) op de voorpagina stond en niet het ontslag. De brief, die nu ook niet zo slecht was- werd niet gepubliceerd. Vervolgens heb ik gevraagd mijn abonnement onmiddellijk stop te zetten. (Ik ben al 13 jaar abonnee). Dit bleek niet te kunnen. Met pijn in het hart gaan DM en ik alsnog eind november uit elkaar. Hieronder vind je, ter info, het mailverkeer tussen mezelf en de diensten van DM van mei jongstleden.

  Van: Tijs Synaeve
  Datum: 19 mei 2009 09:59
  Onderwerp: reactie ontslag DM journalisten
  Aan: lezers@demorgen.be, bert.bultinck@demorgen.be

  Wie is kalfje K.?

  Met diepe verontwaardiging las ik in DM van maandag 18/5 dat deze krant enkele van haar meest getalenteerde journalisten en een fotograaf verliest. Het nieuws hing al een tijdje in de lucht maar dat het om dergelijke ‘ronkende’ namen zou gaan, had ik nooit gedacht.
  Het is me doorheen de jaren meermaals voorgevallen dat ik ontroerd wegmijmerde bij de columns van Bernard Dewulf, misschien wel de Vlaamse tegenhanger van Martin Bril. Als niet-sport geïnteresseerde, waren de stukken van Hans Vandeweghe de enige sportartikels die ik las; iedere foto van Filip Claus was sowieso een monument…
  En alle namen behoren tot die vaste leveranciers van wat voor velen de essentie van De Morgen is, nl. een kritische, soms tegendraadse maar altijd gefundeerde blik. Die laat De Persgroep dan gaan.
  Natuurlijk ging aan dit onthutsend bericht -enige dagen tevoren- vooraf dat de oplage van De Morgen alweer gestegen was. Opnieuw goed nieuws: uw krant blijft vooruitgaan! Een gestegen oplage betekent niet dat de kwaliteit van de krant evenredig stijgt, integendeel, meer en meer lees ik nieuwtjes die zowel op TV als op nieuwssites aan bod komen. Foto’s worden vaker via persbureaus als Reuters of Belga aangekocht en het is niet ongebruikelijk dat een artikel gewoon vertaald wordt uit een buitenlandse kwaliteitskrant. Dit leidt tot homogenisering en ééndimensionaal nieuws.
  Hoofdredacteur K. Van Isacker wil nu natuurlijk vooral vooruit want ‘dit hele proces heeft lang genoeg geduurd’.
  Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik wil nu vooral waken over de kwaliteit van mijn ‘gazet’. Als ik diezelfde maandag ¼ van de hoofdpagina en een volledige (!) binnenpagina aandacht gewijd zie aan de geboorte van Kalfje K. in de zoo van Antwerpen, dan word ik misselijk uit plaatsvervangende schaamte.
  Ik weet niet zeker wat de lange termijn visie van K. Van Isacker is, maar ik weet wél wie kalfkje K. is (en dat staat niet in de zoo van Antwerpen).

  Tijs Synaeve
  Legeweg 3
  8200 Brugge

  Dit een dag later:

  Van: Tijs Synaeve
  Datum: 20 mei 2009 11:42
  Onderwerp: Fwd: reactie ontslag DM journalisten
  Aan: lezers@demorgen.be, redactie@demorgen.be, dm.redactie@demorgen.be

  Geachte heer,
  Geachte mevrouw,

  Met grote ontstemming las ik in DM van vandaag 20/5 het kleine aantal (en eerder gematigde) lezersreacties op de het ontslag van 13 van uw medewerkers.

  Het feit dat mijn bijdrage (zie onder) niet werd gepubliceerd kan ik begrijpen, maar ik geloof niet dat er een representatieve selectie uit de reacties werd opgenomen.

  Ook het feit dat er geen verdere redactionele aandacht besteed werd aan de staking en/of de gevolgen voor de krant heeft mij diep ontgoocheld.

  Overweegt de redactie om nog verder in te gaan op lezersreacties of redactionele aandacht te wijden aan het ontslag (en de eerste staking uit de geschiendis van De Morgen)?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groeten,

  Tijs Synaeve

  Vervolgens dit op 22 mei aan de abonnementenservice:

  Geachte heer, geachte mevrouw,

  Met afgrijs en verontwaardiging heb ik de berichtgeving in De Morgen omtrent het ontslag van dertien van haar medewerkers gevolgd. Tot mijn grote spijt moet ik u melden dat ik mij niet langer kan identificeren met De Morgen. Het hypocriete stilzwijgen hierrond en het ontbreken van ernstige redactionele aandacht aan dit feit, hebben me met walg vervuld. Hoewel ik het diep betreur, kan ik niet langer deel uitmaken van de lezersgemeenschap van De Morgen.

  Bij deze had ik dan ook graag mijn abonnement stopgezet. Kunt u het resterende bedrag terugstorten op mijn rekening?
  Centea 850-8XXXXXXXX-XX

  U ontvangt ook nog een aangetekend schrijven betreffende de opzegging van mijn abonnement.

  Alvast bedankt voor de vlotte afhandeling en met vriendelijke groeten,

  Tijs Synaeve
  Legeweg 3
  8200

  Hierop kreeg ik antwoord van de dienst abonnees dat ze mijn brief aan de hoofdredactie zouden bezorgen.

  1. Dag Tijs,

   Bedankt voor uw omstandige reactie. Het is schrijnend om te zien dat zowel lezers als personeelsleden even laatdunkend worden behandeld. Ik hoop dat u zich bij De Werktitel beter thuis zult voelen. Al zullen wij natuurlijk minder foto’s van koetjes, kalfjes en aanverwanten publiceren dan de krant die zo op uw hart getrapt heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s