Over mij

Naam

Tim F. Van der Mensbrugghe (1981)

Bezigheid

Ghostwriter (voor allerlei uitgeverijen)

Als ik tijd heb, speel ik ook reporter (vroeger vooral voor De Morgen, in de zomer van 2019 ook voor Het Laatste Nieuws)

Vroegere bezigheden

 • Eind de jaren negentig binnengerold bij het Gentse studentenblad Schamper. Machtige periode.
 • In 2003 voor De Morgen beginnen te schrijven. In 2009 collectief ontslagen. (Joepie.)
 • In 2009 mee nieuwssite Apache opgericht.
 • In februari 2011 teruggeroepen naar De Morgen.
 • Bij wijze van bijverdienste ook dingetjes gedaan voor De Standaard, Humo, De Tijd, Newsmonkey en de Volkskrant.

Boeken

in-de-baan-van-de-ring

 • Tussen alle artikels en reportages door een paar boeken geschreven: Onder de Wapper (Luster, 2010) en Imago (Luster, 2011).
 • Meegeschreven aan Ons Gantoise (Kannibaal, 2013), 9000 Toeren (Borgerhoff & Lamberigts, 2015) en Het is maar om te lachen (Polis, 2016).
 • Samen met fotograaf Tom Verbruggen het boek In de baan van de ring (Borgerhoff & Lamberigts, 2017) gemaakt, met bijbehorende expo in het STAM. Nog altijd geweldig trots op.
 • Sinds 2017 beginnen te ghostwriten voor uitgeverijen die geld boden voor mijn pen.

Auteursrecht

Ik ken geen fluit van auteursrechtentoestanden, maar soit: alles wat ik op deze website heb gepubliceerd, valt onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie.

Daar zijn uitzonderingen op: wanneer ik andermans teksten citeer of beelden van anderen reproduceer, geldt de Creative Commons-licentie níét . Alleen mijn eigen materiaal valt daaronder.

Wanneer je gebruik wilt maken van mijn werk, hanteer dan de volgende methode van naamsvermelding:

Tim F. Van der Mensbrugghe, Titel van de blogpost (JAAR VAN PUBLICATIE), CC-BY 4.0 gelicenseerd. De volledige licentietekst is te lezen op: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Bijvoorbeeld: ‘Tim F. Van der Mensbrugghe, De eerste kano op reep (2018), CC-BY 4.0 gelicenseerd. De volledige licentietekst is te lezen op: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.’

Een link plaatsen naar het originele artikel mag, maar hoeft niet.

OPGELET: die licentie geldt alléén voor niet-commerciële doeleinden. Wil je mijn werk gebruiken voor iets waarmee geld wordt verdiend, contacteer mij dan. Niet-commerciële projecten hoeven geen contact op te nemen, maar dat zou natuurlijk wel vriendelijk zijn.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

27 comments

 1. Ik gebruik al jaren het woord pseudoprogressieve krant De Morgen nadat ik er twintig jaar geleden voor werkte en vreemde dingen meemaakte. Ik werd daar op aangekeken. Ik ben blij dat u dit openbaar durft te schrijven. Dank voor zoveel moed. Ik hoop dat u niet gelynched wordt.

 2. Wel, heb ook enkele jaren geschreven voor de PP-krant. Tot ik ontdekte dat de bovenverdiepbonono’s al die jaren in mijn zakken hadden gezeten. En nog meer wilden zitten.
  Een advies: check je auteursrechtenovereenkomst, ga dan aankloppen bij de JAM en knijp dan eens in een andere zak.
  Een aanrader!

 3. Tim,
  schrijf een boek ofzo, ik zal het kopen, dan heb je er tweemaal plezier aan, hoop ik, en ik waarschijnlijk telkens ik het zal vastpakken. die toekomst toch.
  Peter

 4. Tim,

  Knappe column en bedankt voor de lof. Ik heb het ook altijd prettig gevonden om met jou te werken. Jammer van dit einde.
  Sterkte en x
  Hans

 5. Tim,

  We hebben al via andere kanalen gecommuniceerd, en ik lees nu met vertraging je blog. De max!
  Ik schrijf dit omdat ik maar al te goed weet hoe belangrijk een goede eindredactie is (merci René, merci Hadewijch e.a.) en dat je vooral dààr niet moet snoeien als je een strakke, snelle (of hoe ze het ook mogen noemen) krant wil maken. Niet alleen Georges, Bernard, Hans en Filip zijn een verlies, ook de minder bekende werkers achter de schermen. Waarvoor hierbij een klein standbeeldje.

  Daarbij heb ik altijd gevonden dat jij een groot en prettig geflipt talent bent, zoals we er vroeger bij De Morgen meer, en nu te weinig hebben.

  Enfin, je valt wel op je (zwaar gelaarsde) pootjes, maar in afwachting, nu je toch veel tijd hebt, kom tegelegenertijd eens langs om me te bevrijden van wat oude stripboeken die ik kwijt wil . Reguliere en scabreuze.

  Agnes

 6. Tim, of Mensbrugghe, zo je wil,

  ik ben een halfuur geleden op je blog gestoten (al surfend ziet men eens wat), en ’t is verdorie lang geleden dat ik nog met zo’n genoegen gelezen heb- in zoverre het gepermitteerd is ‘genoegen’ te gebruiken bij jullie voorbije malchance.

  Deze blog doet alvast heel wat ogen opengaan, daar ben ik van overtuigd. Net zoals ik ervan overtuigd ben dat dit ook déuren zal openen. Deuren van minder hypocriete, meer eerlijke instellingen. Behoorlijk lachwekkend om dit uit het toetsenbord van een 19-jarige rechtenstudent te lezen, maar toch een beetje een waarheid als een stevige koe.

  Dus bij deze: succes in je verdere carrière!

 7. Ongelooflijk wat een zaag. Get a life move on and do something usefull;;;

  Stel dat iedereen zo over zijn ex zou blijven doormekkeren, heb je echt niets beters te doen?

  Stap eens buiten er is meer dan de Morgen, als je het niets vinds koop een andere krant verhuis, lees het nieuws op het net….

  Wat een hoop frustraties…

  1. Oei, met het verkeerde been uit bed gestapt? Zelfs belastinginspecteurs klinken opgewekter. En als het u niet aanstaat: lees een andere blog. Er zijn er genoeg.

 8. Wilde je reeds eerder contacteren maar je emailadres dat ik in De Journalist vond, klopte blijkbaar niet. Geef je een seintje? dank

  1. Neen, de heer Steenhaut is daar enige tijd geleden buitengewerkt. Hij is nu onder andere actief voor Focus Knack. Ik link als voorbeeld naar een artikel van zijn hand.

 9. Je durft nog te beweren dat je artistiek niets in je pen hebt. Ik heb vast Tim, … dit zal een waardig boekje worden op 04/10/2014… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s