De Moord


Tim Janssens, documentalist bij De Morgen alsook verkozen lid van de personeelsvertegenwoordiging, houdt het voor bekeken. Zijn collega Dirk Steenhaut haalt wekenlange pesterijen aan als voornaamste reden voor zijn vertrek.

Half mei raakten de namen bekend van degenen die De Morgen collectief en ogenblikkelijk mochten verlaten. Meteen sprak Bert Bultinck, kopstuk van de personeelsdelegatie én medeslachtoffer van de wrekende hamer van het journalistieke curiosum Klaus Van Isacker, van een afrekening, precies omdat zoveel leden van de personeelsdelegatie buiten gewerkt werden. Hun gezichten ziet u op deze foto.

Ondertussen heeft de heer Bultinck onderdak gevonden bij De Standaard, en wel als chef opinie. Inderdaad, dezelfde functie die hij bij De Morgen uitoefende maar waarvoor de heer Van Isacker hem niet geschikt achtte. Ook Hans Vandeweghe, een van de opstellers van het alternatieve financiële plan voor De Morgen, werd na zijn ontslag binnengehaald door Corelio. Daarmee zijn zij in ieder geval beter af dan het deel van de personeelsdelegatie dat niet moest opstappen.

Met name Dirk Steenhaut, naast excellent muziekjournalist een vakbondsman van het taaie soort, mocht incasseren. De heer Steenhaut kreeg deze zomer te horen dat hij zijn taalkundige talenten voortaan mag gaan botvieren op de eindredactie en dat hij de lezer niet langer moet lastigvallen met recensies van groepen waar niemand al van gehoord heeft. “En daarbij, van iedereen wordt in deze tijden een beetje flexibiliteit verwacht en je hebt toch geen meerwaarde meer voor deze krant”, kreeg de heer Steenhaut zowat letterlijk te horen van zijn hoofdredactie.

Ook een ander lid van de personeelsvertegenwoordiging, Tim Jansens, had het voorgoed verkorven bij de hoofdredactie. De heer Jansens was documentalist, maar werd eind juni zonder boe of ba overgeplaatst naar de fotoredactie. De documentatiedienst zelf werd simpelweg ontbonden, want het verleden, pfff, daar is toch niemand in geïnteresseerd. De heer Jansens heeft toen zelf uitdrukkelijk verzocht zijn lotgenoten uit de openbaarheid te houden om zijn functioneren bij De Morgen niet nog moeilijker te maken. Vandaag blijkt er van zijn functioneren echter geen sprake meer te zijn. Op Facebook postte de heer Steenhaut immers het volgende bericht:

Dirk Steenhaut brengt hulde aan collega Tim Jansens, documentalist en personeelsvertegenwoordiger bij De Morgen, die na enkele weken van pesterijen, vanaf vandaag de eer aan zichzelf houdt. En zo zal de droom van de hoofdredactie -een vakbondsvrij bedrijf- binnenkort toch nog uitkomen.

Ge houdt het niet voor mogelijk, maar de heer Van Isacker en zijn strijdmakker Bart Van Doorne zijn De Morgen werkelijk aan het kraken. Door de inmiddels Spartaanse werkdruk – elke zomer is het spartelen, maar deze keer was het met nog eens bijna twintig man minder – is het personeel te murw om zelfs maar actie te kunnen voeren voor de eigen vakbondsmensen.

Daaruit blijkt dat de heer Van Isacker een profeet is. Bij zijn aantreden, warempel al ruim twee jaar geleden, zei hij immers dat hij niet gelooft in het DNA van De Morgen. Als hij zo blijft tekeergaan tegenover zijn eigen redactie, zullen we op een blauwe maandag inderdaad moeten erkennen dat het DNA van De Morgen niet (meer) bestaat.

14 comments

 1. Het is triest, maar toen ik in mei misschien iets te spontaan uitriep dat de heren Van Isacker en Van Doorne een kraakstrategie voeren, zowel ten aanzien van het personeel als de titel, werd ik niet erg serieus genomen. Toegegeven, het was vooral de heer Sturmbahnführer Pauli die mij voor iets lelijks uitmaakte. Vandaar dat zijn mening mij nu bijzonder interesseert. Ik heb hem destijds ‘for old times sake’ ook een zeer persoonlijke mail (geen scheldproza hoor)gestuurd, er waren dagen dat wij zeer goed overeenkwamen, maar nooit een reactie ontvangen. Zou ik het wagen die nog eens te vragen?

 2. .. en zo komen we steeds een stap dichterbij… Eenheidsworst voor iedereen… Geen critische pers meer. De media beslist wat er nog geraporteerd wordt. Idem voor TV.. Waar Bellens en Druco beslissen naar wat we nog mogen kijken.

 3. Beste ontslagenen, bijna ontslagenen en zij die er waarschijnlijk hun buik meer dan vol van hebben: is het niet HET moment om zelf met een gazet te beginnen? Eén die gemaakt wordt door journalisten? Ik heb mijn abonnement op De Morgen recentelijk niet meer vernieuwd dus de eerste abonnee heb je alvast binnen.
  Desgewenst wil ik in de opstartfase gratis, vrijwillig en voor niets een aantal klussen opknappen.
  Doen?

 4. En bij De Persgroep gaan ze akkoord met die verpulping zeker? Enigsinds vreemd, sinds ze zo toch heel wat potentiële lezers van gedacht laten veranderen, en voor De Standaard of De Tijd laten kiezen (terwijl dat toch ook nog half van hen is). Is er geen petitie/handtekeningenverzameling of dergelijks naar DPG toe?

  Verder, Mr. Van der Mensbrugghe zijn uw schrijfsels een plezier om te lezen (nuja, dit is natuurlijk niet zo’n fijn onderwerp)

  Groeten,
  Wim

 5. ik herinner me dat ik als kind mijn ouders vol enthousiasme zag meedoen met een grote “red de morgen” actie. iets met handjes en “blijf van mijn gazet”. het heeft geholpen, toen.

  zoals de krant er nu voor staat zou ik er niet voor willen strijden, al gaven ze me nog geld toe. maar ik wil wél supporteren voor al die puike journalisten-ex-medewerkers van die tot pulp verworden bladverspilling. en als jullie zelf een gazet opstarten, neem ik direct een abonnement!

 6. Almaar meer ex-De Morgen-mensen duiken aan de Gossetlaan op. Las deze morgen een stuk van Ruud Goossens in De Standaard, en Liesbeth Van Impe was op de radio voor Het Nieuwsblad.

 7. Ja S, dat is juist. Zie het stukje uit http://mediaminister.wordpress.com/
  wie er allemaal naar de vernieuwde het Nieuwsblad trekt.

  “De nieuwe en very british-ogende layout ligt al klaar, het verse voetvolk is – massaal – in aantocht: Liesbeth Van Impe wordt de ‘Luc Van der Kelen van Het Nieuwsblad’, – hopelijk zonder bermuda & witte sportsokken -, Hans Vandeweghe versterkt de eengemaakte sportredactie, Bert Bultinck wordt chef opinie en Ruud Goossens wordt verantwoordelijk voor de weekendkrant”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s