Sex Deluxe


Vorig weekend ging ik met fotograaf Bas Bogaerts naar een beurs in Flanders Expo: Sex Deluxe. We waren er wel degelijk om een reportage te maken, maar zonder dat we wisten of we ze wel aan de krant kwijt konden. Ze is uiteindelijk niet verschenen in De Morgen, maar het was wel een intrigerende avond. Erotiek met de geur van hamburgers. Hier met een weekje vertraging de tekst en de foto’s.

Een vastgebonden dame krijgt stevig van de zweep. Dat zal haar leren.

Of er restricties zijn voor het nemen van foto’s, wil fotograaf Bas weten. Het meisje achter de kassa kijkt verbaasd op. “Neen, je mag hier alles fotograferen. Zolang jullie maar de waarheid schrijven.” Nou, dat belooft.

De koude betonvloer van de expohal is voor de gelegenheid bedekt met rood tapijt. Begeleid door het gedreun van AC/DC speelt een blonde dame haar kleren uit op het groot podium. Hier is geen uitgemergeld fotomodel aan het werk, maar een wulpse danseres met rondingen waar nodig. Op de eerste rijen schieten hijgerige amateurfotografen hun geheugenkaartje vol. Enkele fans fluiten op hun vingers als de danseres haar bikinibroekje uitwringt. Wat verder staan koppels hand in hand toe te kijken.

Die koppels lijken het grootste deel van het publiek uit te maken. Het zijn veelal normale Vlamingen uit de hardwerkende middenklasse die de vele seksspeeltjes komen keuren. Voor elke lichaamsopening is er wel iets. Een man van eind de vijftig wijst een uit de kluiten gewassen vibrator aan, zijn vrouw haalt haar neus op: dat ding komt bij mij niet binnen. Aan één standje hangt een reclame voor een Stimulator for men. Het strak vormgegeven buisvormige apparaat is zodanig gefotoshopt dat het lijkt als je er recht het nirvana mee tegemoet vlamt. ‘Made in Germany’, benadrukt de advertentie in grote letters. Vorsprung durch Technik: met dit toestel wordt u niet bij uw pietje genomen.

Wanneer Bas zijn camera richt op enkele lederen setjes uit het milieu van de BDSM – de overkoepelende term voor sadomasochisme en bondagepraktijken – komt de Nederlandse verkoopster argwanend vragen wat hij van plan is. Hanny van Diek (49) vreest dat we concurrenten zijn die haar ontwerpen komen stelen, maar als ze hoort dat we van de krant zijn, geeft ze graag uitleg over de pumpgag en de firecups, glazen bokaaltjes die zich vastzuigen aan je huid.

Twee jaar geleden hebben zij en haar man Sem (53) hun webwinkel TufLuf opgericht. Ze schuimen ook erotiekbeurzen af in België en Duitsland. “Wij zijn al 25 jaar bezig met BDSM”, zegt Hanny. “De zwepen die je hier ziet hangen, hebben we zelf allemaal uitgetest.”

Ze merkt dat de vraag naar BDSM-speeltjes de laatste tijd groter wordt. “Het is crisis en dan gaan mensen op zoek naar manieren om hun seksleven te verbeteren. Seks doet mensen hun problemen even vergeten. Het werkt stimulerend om iedere nieuwe dag weer aan te kunnen. In die zin is de economische crisis goed voor ons”, geeft Hanny lachend toe. “BDSM heeft ons leven verrijkt. Het is onze levensstijl. We doen het elke dag.”

Een striptease lukt het best zonder kleren. (Foto Bas Bogaerts)

Even verderop kan het publiek zien hoe zo’n BDSM-sessie in zijn werk gaat. Terwijl ‘Orinoco Flow’ van Enya – we verzinnen het niet – uit de luidsprekers glijdt, bindt een kale sm-meester een vrouw vast in een reeks ingewikkelde knopen. Haar hoofd verdwijnt onder groene, luchtdoorlatende tape. Een elektrische motor zoemt en een touw trekt de armen van de vrouw omhoog. De beul haalt een zweep te voorschijn, streelt die even zacht over de billen van zijn slavin en laat ze dan genadeloos klappen. Het publiek schrikt op. ‘Aaah!’, klinkt het her en der terwijl de cellulitis van de dame natrilt. Haar billen gaan alras aan het blozen, terwijl newagemuziek onze trommelvliezen martelt.

Twee jongemannen staan bedenkelijk toe te kijken. “Neen, dit is echt niets voor mij”, schudt Wesley (23) het hoofd. “Ik begrijp niet dat mensen dat doen.” Pieter (21) heeft er wel begrip voor. “Het is niet mijn ding, maar iedereen zijn goesting.”

Kimberley (20), de vriendin van Pieter, trekt een beetje een vreemd gezicht. “Eigenlijk schrikt die BDSM mij niet af”, bekent ze. Een zweep in de slaapkamer zou ze niet eens zo abnormaal vinden. Pieter maakt meteen duidelijk dat hij niet van plan is slaaf te spelen.

Wesley en Pieter zijn er niet in geslaagd om hun vrouwen mee te sleuren: het is op het initiatief van Kimberley en Yasmine (20) zelf dat de twee paartjes rondlopen op Sex Deluxe. “Ik had erger verwacht. Meer bondage”, zegt Yasmine. “Het is uiteindelijk niet zo marginaal.” Pieter knikt. “Eigenlijk is het hier zoals op de Boekenbeurs, maar dan met andere producten”, grijnst de jongeman. “Tegenwoordig is het geen taboe meer.” Hij houdt een zakje omhoog. “Kijk, een collega heeft me zelfs gevraagd om een verwenpakket mee te brengen. Een cadeautje voor zijn vrouw.”

Omer toont de vibrators die hij kocht voor zijn vriendin. (Foto Bas Bogaerts)

Vlak bij het schuimbad schrijdt Omer Verwilligen (69) glimlachend rond. Hij ziet er tevreden uit. “O, maar dat ben ik niet. Het valt me hier tegen. Het is te braaf. Ik ga al vele jaren naar zulke beurzen, maar er is veel veranderd. Er zijn geen echte attracties meer”, legt hij uit. Toch heeft ook hij niet kunnen weerstaan aan de drang om het een en ander te kopen. “Ach, een paar dildo’s voor de vriendin. Dat hebben ze graag – als er maar iets in hun gat zit. Maar veel geld geef ik daar niet aan uit, het zijn goedkope speeltjes”, zegt Omer terwijl hij de plastieken kunstpenissen toont.

Enkele meters verder kunnen Kirsten Van Linden (23) en Matthias Van Hijfte (23) hun lach nauwelijks bedwingen. De twee zijn hier niet om zoveel mogelijk blote billen en borsten te spotten, ze komen vooral de die-hardfans gadeslaan. “Het is boeiend om te zien hoe die mannen hierin opgaan”, zegt Kirsten met een uitgestreken gezicht. “Je kunt niet altijd met je maten naar de Overpoortstraat, hé. Ik had het hier wel groter verwacht.”

Ook op de seksbeurs: een erotische tandem die het best bereden wordt met ontblote borsten en een vastgesnoerd lichaam. (Foto Bas Bogaerts)

“Ik heb eerlijk gezegd nog geen enkele aantrekkelijke vrouw gezien. Ik vind mijn eigen vriendin nog altijd veel mooier dan de vrouwen die hier rondlopen”, zegt Matthias.

Aan een stand die elektronische massagetoestelletjes verkoopt, geven twee topless dames een demonstratie. Ze proberen gelukzalig te glimlachen terwijl een of ander vreemd apparaat over hun huid glijdt. Eenzame mannen met forse camera’s schieten erop los. Als er zich een fotograaf te dicht bij de vrouwen waagt, krijgt hij een forse reprimande. Het duurt twee volle minuten voor de babes hun gelaat weer in een extatische plooi krijgen.

Ondertussen lijkt het niemand te storen dat de hele zaal naar hamburger ruikt. Vlak bij het sm-podium staat een fastfoodkraam lustig zijn vettige walm te verspreiden. Terwijl ze op een hotdog kauwen kijkt een paartje toe hoe een slavin andermaal van de zweep krijgt. Ongetwijfeld een verrijkend moment in hun leven. Maar als de waarheid dan toch verteld moet worden: veel erotiek straalt het allemaal niet uit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

One comment

  1. Leuk geschreven artikel. Ja, erotiek en de geur van hamburgers kunnen samengaan. Op zo’n evenement als een beurs heb je al gauw die geur. Als er wat volk samenkomt is er een hamburgertent.Ik denk dat u niettemin een leuke dag hebt gehad. 🙂
    Ve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s