Kolos


Ge moogt dit bericht nu al lezen. Maar ik raad u aan om éérst naar de MG Tower te spurten, te genieten van het fenomenale uitzicht over Gent, en dan pas terug te komen om dit stukje te consumeren. Mijn verslag blijft hier tot het einde der tijden staan, maar enkel vandaag – zondag 15 mei 2011 – kunt ge de MG Tower bezoeken.

Een maquette van de MG Tower. Het is goed dat de projectontwikkelaar expliciet géén vierkante doos wou neerzetten.

Vandaag is het Open Wervendag. De spectaculairste werf moet wel die van de MG Tower zijn. De kolos zal 119 meter hoog zijn en wordt daarmee de hoogste toren van Gent én het hoogste kantoorgebouw van Vlaanderen. Dat spel lijkt wel met het blote oog te groeien, zo snel bouwen ze eraan voort.

Initiatiefnemer is projectontwikkelaar Ignace De Paepe. Het ontwerp is van het architectenbureau Jaspers-Eyers & Partners. De bouwfirma Cit BLATON steekt de toren in elkaar.

Voor De Morgen maakte ik er een reportage over die gisteren in de krant verschenen is. Dit is de lange versie van het artikel:

Verticale spurt van 70 meter

Het uitzicht van op Vlaanderens hoogste kantoorgebouw is fenomenaal. Helaas krijgt u in uw leven maar één kans om dat panorama te bewonderen: morgen op de Open Wervendag. De Morgen nam in primeur de lift naar boven en was onder de indruk van de almaar groeiende MG Tower.

De MG Tower is in enkele maanden tijd 70 meter gegroeid. Nu is hij al 93 meter hoog. Nog 26 meter te gaan.

“Gent heeft nood aan een nieuwe toren”, stelde Daniël Termont (sp.a) vijf jaar geleden bij zijn aantreden als burgemeester. “Ook onze generatie moet iets bouwen dat de tijden trotseert.” De burgemeester droomde van een baken voor het Gent van de 21ste eeuw.

Is de MG Tower die toren? Projectontwikkelaar Ignace De Paepe aanhoort mijn vraag met pretoogjes, houdt zijn antwoord even in beraad en knikt dan enthousiast: “Ja, dat is zo!”

Het gebouw lijkt vanuit het niets omhoog te schieten langs de E40 in Gent. De toren maakt deel uit van The Loop, een nieuw stuk stad dat rond de beurshallen van Flanders Expo oprijst. De Ikea staat er al enkele jaren, het eerste woonblok wordt momenteel afgewerkt en in de nabije toekomst moeten er nog kantoortorens verschijnen. De MG Tower zal de site domineren.

“Deze toren is een baken: hier is Gent”, zegt De Paepe enthousiast. “Dit is een ideale kans om Gent weer op de kaart te zetten met een staaltje moderne architectuur. Ik ben nu al fier en ik zal nog fierder zijn als de toren helemaal klaar is.”

De MG Tower is niet zomaar een rechthoekige doos: diagonale lijnen en een asymmetrische spits zullen de eenzijdigheid doorbreken. “Het meest logische en efficiënte grondplan van een toren is een vierkant met in het midden de kern”, weet projectarchitect Stefaan Van Acker van het architectenbureau Jaspers-Eyers & Partners. “Toch hebben we er een dynamische lijn in gestoken. In de voet van de toren zit een tegenbeweging. Die elementen optimaliseren de bakenfunctie.”

De Paepe knikt instemmend. “De meeste torens stellen weinig voor. Een vierkant blok neerzetten was goedkoper geweest, maar dat lag niet in onze lijn.”

Ook over de onmiddellijke omgeving van de toren is duchtig nagedacht. Er komt een voetgangersbrug die naar de haltes van bus en tram leidt. Via een tunnel onder de afrit van de E40 rijden autobestuurders rechtstreeks de ondergrondse parking binnen. Die parkeergarage – met een capaciteit van 420 wagens – ligt er al, maar je herkent ze niet als dusdanig: het is de betonnen heuvel waarop de MG Tower lijkt te staan. Een dikke laag aarde zal de artificiële heuvel bedekken, zodat men gras en bomen kan planten. “Door dat groene landschap blijft de toren zelf zo zuiver mogelijk”, legt Van Acker uit.

Volgens De Paepe was het niet de bedoeling om Vlaanderens hoogste kantoortoren neer te poten. “Daar hadden we eigenlijk niet aan gedacht”, bekent hij. De MG Tower zal met zijn 119 meter dan wel het hoogste kantoorgebouw van Vlaanderen zijn, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Antwerpen blijft vier meter hoger. “Als ik het opnieuw zou doen, zou ik hem misschien toch nog een paar meter hoger maken”, lacht De Paepe.

Even leek het erop dat de MG Tower een goede twintig meter láger zou moeten zijn: een eeuwenoude regel bepaalt dat gebouwen in Gent niet hoger mogen zijn dan het Belfort (95 meter). “Maar wij bouwen in Sint-Denijs-Westrem, dat pas sinds de jaren zeventig tot Gent behoort. Zo konden we die regel omzeilen”, zegt De Paepe.

Volgens hem zal er wel steeds meer hoogbouw komen. “De bouwgrond is schaars en moet optimaal gebruikt worden. Dat betekent dat je meer in de hoogte gaat werken. Vlaanderen moet de lucht in!”, voorspelt De Paepe.

De snelheid waarmee hoogbouw tegenwoordig naar de hemel reikt, is in ieder geval verbazend: per week krijgt de MG Tower er minstens één verdieping bij. “Het record was drie dagen voor één verdieping”, glimlacht projectmanager Gerdy Van der Donck van bouwonderneming CIT Blaton. De centrale kern wordt opgetrokken met een automatische klimbekisting, daarrond komen prefabstructuren, legt Van der Donck uit. “De hele toren ligt al klaar in een hangar”, grijnst De Paepe. “Nu zetten we de onderdelen als legoblokjes in elkaar.”

Momenteel is de toren 93 meter hoog en telt hij 23 niveaus. Hoewel De Paepe reeds in maart 2010 de eerste spadesteek zette, begon het echte opbouwen pas vanaf nieuwjaar. Toen was de voet van 21 meter hoog klaar en vanaf dan ging het bliksemsnel omhoog. Een verticale spurt van 70 meter in enkele maanden tijd.

We mogen mee naar boven, maar moeten wel even wachten: de lift weigert dienst. “Eén van de moeilijkheden bij de bouw van een toren is verticaal transport”, stelt Van Acker droogjes vast terwijl een technicus aan het werk gaat. De bouwvakkerslift – een metalen kooi die langs de buitenkant van de toren omhoog glijdt – brengt ons uiteindelijk naar de negentiende verdieping.

Het panorama is adembenemend. Er hangt wel veel stof in de lucht, merkt Van der Donck op: “Op heldere dagen kun je de windmolens van Zeebrugge zien.” Voor één keer lijken de beroemde torens van Gent nietige piekjes. De stad zelf is een grijze masse in een zee van groene bossen.

Het grote publiek zal morgen ‘slechts’ tot de veertiende en vijftiende verdieping worden toegelaten. “Daarboven zitten er nog geen ramen. We willen geen enkele risico nemen”, verklaart Van der Donck.

Als ik hem vraag waarvoor ‘MG Tower’ staat, hult Ignace De Paepe zich in geforceerd stilzwijgen. Na enkele seconden geeft hij toe. “Ach ja, ’t staat toch al op Wikipedia: Margaux en Guillaume zijn mijn kinderen.”

Vanaf mei 2012 zal de toren door het leven gaan als de KBC Arteveldetoren. Dan wordt de toren in zijn geheel overgredragen aan KBC. Het gebouw zal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. De bank zal er zijn hoofdzetel voor Oost- en West-Vlaanderen onderbrengen.

“Maar ik blijf de naam MG Tower gebruiken”, zegt De Paepe met schalkse koppigigheid. “Dit is mijn kindje.” Hij komt iedere week twee keer kijken hoe ‘zijn jongste’ het stelt. “Ja, ik heb nu eigenlijk drie kinderen”, bulderlacht hij.

Als ge op de hoogte wilt blijven van all things MG: de toren heeft zijn eigen Facebookpagina en op een forum verschijnen er regelmatig nieuwe foto’s. De toren kwam ook aan bod in Het journaal op Eén.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s