Van Thillo: ‘Klaus Van Isacker groot gevaar voor democratie’


Klaus Van Isacker, algemeen hoofdredacteur van De Morgen, past niet meer in de toekomstplannen van die krant. Ook andere leden van de hoofdredactie mogen op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Al in 2002 schreef grote baas Christian Van Thillo dat Van Isacker ‘een groot gevaar voor de democratie’ was. Toch krijgt Van Isacker (nog maar eens) een nieuwe functie binnen De Persgroep.

Nauwelijks anderhalf jaar na het collectief ontslag bij de gewone redactie van De Morgen verliezen ook heel wat mensen van de hoofdredactie hun job. Klaus Van Isacker verlaat de krant, adjunct-hoofdredacteur Peter Mijlemans kreeg zijn C4 en zelfs chef nieuws Eddy Eerdekens belandt met zijn klieken en klakken op de kasseien.

Hoofdredacteur Bart Van Doorne zal er voortaan echter niet moederziel alleen voor staan. Wouter Verschelden, politiek journalist bij De Standaard, komt hem vergezellen aan de top. Verschelden neemt zijn collega Steven Samyn mee. Samyn en Verschelden zijn sympathieke gasten die ik voor het eerst ben tegengekomen op de Gentse Feesten van dit jaar. Bij de krant waarvoor ik nu vooral schrijf, zal ik ze jammer genoeg niet meer ontmoeten, maar desalniettemin wens ik ze veel succes aan de Arduinkaai.

In personeelsblad 'Flash' mocht Klaus Van Isacker onlangs nog een woordje uitleg geven over de renovatie van de redactie van De Morgen.

Ze zullen het daar naar hun zin hebben, want onder impuls van Klaus Van Isacker kreeg de redactie aan de Arduinkaai een Full Blown Make-over. “We hebben nu een open ruimte waar het daglicht volledig door stroomt”, zegt Van Isacker in Flash, het personeelsblad van De Persgroep Publishing. “Het gloednieuwe meubilair zorgt voor een aangenaam, clean en modern gevoel. De hoofdredactie zit nu samen bij de redactie, wat zorgt voor een meer efficiënte samenwerking. Mijn bureau werd achter verstelbare glazen wanden geplaatst waardoor ik aanwezig en afwezig ben wanneer nodig.” Blijkbaar vond Van Thillo vooral afwezigheid nodig, want Van Isacker heeft zijn spiksplinternieuwe bureau nauwelijks kunnen gebruiken.

De man was toch maar liefst drie jaar algemeen hoofdredacteur bij De Morgen, terwijl Van Thillo al veel langer wist dat er iets niet pluis was. Zo schrijft de mediamagnaat in een speciale editie van Het Laatste Nieuws die verscheen op zaterdag 12 oktober 2002 naar aanleiding van het huwelijk van Van Isacker met Stefanie Van Snick:

Ik hoor ze het al zeggen: “Ze hebben verdomme een speciale editie gemaakt van Het Laatste Nieuws alwaar die lange Van Isacker nog gewerkt heeft om daarna te vertrekken naar VTM. Uiteraard heeft hij daar een netwerk van geprivilegieerde relaties aan overgehouden dat hij nu schaamteloos misbruikte in duistere mediacomplotten tussen die krant en zijn televisiezender. Zelfs Verhofstadt was aanwezig op het feest. Niet uit vrije wil maar wel omdat hij niet anders kon, niet anders durfde.

En dan die Van Thillo die in dat krantje niet alleen zijn respect uitdrukt voor het nieuwsbeest dat Van Isacker is. Neen, neen, hij gaat verder en noemt hem openlijk bijna een vriend, iemand met we hij talloze boeiende gesprekken heeft gevoerd over media en maatschappij maar ook over zaken die duidelijk in de strikte privé-sfeer liggen. De scheiding tussen redactie en management is daar gewoonweg onbestaande.

Eén grote pot nat van een onaanvaardbare mediaconcentratie waarbinnen Van Isacker vanuit de hoogte Vlaanderen overschouwt en beslist wie dit land mag leiden, wie gekraakt en gemaakt moet worden. Een groot gevaar voor de democratie, dat is Van Isacker. Niet meer maar ook niet minder!”

Ik zou zoveel dingen willen zeggen, maar je zal wel begrijpen mijn beste Klaus, dat we riskeren onze eigen ruiten in te gooien.

Toch laat Van Thillo zijn vriend Van Isacker ook thans niet helemaal vallen. Na passages bij Het Laatste Nieuws, VTM, De Tijd en De Morgen mag de getergde ex-hoofdredacteur zich binnen De Persgroep gaan bezighouden met nieuwe media. Ik wens hem bij deze veel succes!

Christian Van Thillo over Klaus Van Isacker.


Flattr this

5 comments

  1. Dien Eddytje was al lang geen chef nieuws meer, maar vanuit Bxl ‘verantwoordelijk’ voor de websites die gerund worden in Kobbegem.

  2. Insinueert Van Thillo niet dat gezegd zou kunnen worden dat Van Isacker een groot gevaar voor de democratie is, ipv dat zelf te zeggen?

    1. Natuurlijk insinueert Van Thillo dat. Dat is ook duidelijk als je het volledige artikel leest, alsook de screenshot van het oorspronkelijke artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s