‘De relatie met de redactie is niet moeilijk meer’


Klaus Van Isacker, algemeen hoofdredacteur van lopende zaken bij De Morgen, was deze ochtend te horen op Radio 1. Van Isacker had goed nieuws: de relatie met de redactie is zeer goed en de krant is weer rendabel. ‘Dat is een klein wonder.’

 

Klaus Van Isacker, ontslagnemend algemeen hoofdredacteur De Morgen.

 

Gilles De Coster belde Van Isacker op naar aanleiding van zijn vertrek bij De Morgen. Ook nieuwsmanager Peter Mijlemans en chef websites Eddy Eerdekens kuisen noodgedwongen hun schup af. Het gesprek is online nog te beluisteren, maar met het oog op de eeuwigheid heb ik het ook even uitgetikt, zodat u zelf kunt lezen hoe belangrijk het is om nieuwe stappen te zetten en te bouwen aan vanalles.

Waarom gaat u weg?

Klaus Van Isacker: “Het is een samenloop van omstandigheden. Een combinatie van een opportuniteit die passeert binnen onze groep en het gevolg van gesprekken die we de afgelopen maanden hebben gevoerd met nieuwe talentvolle mensen die we naar De Morgen willen halen om een nieuwe stap te zetten voor de krant. Op een bepaald moment vallen alle puzzelstukjes samen en kun je een project afleveren waar je heel veel en heel hard aan gewerkt hebt. Dan kun je verder. Ik ben ervan overtuigd dat de krant in goede handen zal zijn.”

Opmerkelijk dat u vertrekt. Peter Mijlemans wordt ontslagen terwijl Wouter Verschelden komt. De top van de krant wordt helemaal gereorganiseerd en dat doe je toch niet zomaar? Voelt u zich niet opzij geschoven?

“Neen, in geen enkel geval. Ik sta mee aan het roer van deze omwenteling. De huidige hoofdredacteur, Bart Van Doorne, blijft mee op het schip. Maar het is wel zo dat we al voor de zomer aan het denken zijn geslagen over hoe het nu verder moet met de krant. We hebben een goede basis. We hebben een goede nieuwskrant gemaakt die matuur is en die zijn geloofwaardigheid terugheeft. We hebben een heel mooie groei gekend op de lezersmarkt. Maar een medium dat stilstaat en niet evolueert gaat uiteindelijk opnieuw achteruit. Het was tijd voor een nieuwe stap, en dan ga je op zoek naar talentvolle mensen die je kunnen helpen om verder te evolueren. Als je die vindt, schuif je die in je organisatie.”

U hebt natuurlijk ook heel wat talent laten gaan, mijnheer Van Isacker. Er waren de ontslagen van een tijd geleden, waarna ook een paar van uw topmensen verdwenen, zoals Liesbeth Van Impe, omdat ze niet meer voor de krant wensten te werken. Dat talent was toch aanwezig bij De Morgen?

“Om te beginnen was er twee jaar geleden een grote noodzaak om te herstructureren omdat de krant het economisch niet haalde. Er zijn toen inderdaad een aantal mensen moeten vertrekken en daarop zijn er ook enkele zélf vertrokken. Dat was hun eigen keuze en daar kun je niet veel aan doen. Daarop moesten we opnieuw beginnen te bouwen en hebben we nieuw talent aangetrokken. Dat is een heel proces en dat proces zal nu voortgezet worden.”

Er was weinig vertrouwen tussen hoofdredactie en redactie. Voor en na de ontslagen zijn er mensen bij gekomen met hoge lonen. Een journalist stond vroeger in de top vijf van best betaalde journalisten van De Morgen en stond na uw komst zelfs niet meer in de top 25. Dat valt toch moeilijk te rijmen met uw stelling dat de krant het economisch moeilijk had?

“Ik laat dat voor rekening van die bewuste journalist. Er was nood aan een reorganisatie. Het vertrouwen tussen hoofdredactie en redactie was uiteraard klein na zo’n reorganisatie en dat is ook heel normaal. Maar het afgelopen anderhalf jaar is dat vertrouwen wel gegroeid. We zijn beginnen te bouwen aan de organisatie en aan de sfeer en dat is heel goed aan het lukken.”

U zei daarnet: ‘De krant heeft een zekere geloofwaardigheid teruggevonden.’ Was dat dan een probleem? Uw redactie was heel ongerust over het DNA van de krant, de smoel van De Morgen. Was dat een weinig geloofwaardige smoel?

“Er zijn een aantal accidenten geweest in het verleden van De Morgen en dat heeft gewogen op de krant. We zijn daaraan beginnen te bouwen en dat is gelukt. We zijn nu veel meer op het nieuws gericht. We moeten daar niet flauw over doen: doordat we de krant veel nieuwsgedrevener hebben gemaakt, hebben we het gevoel dat we de volgende stap moeten zetten en dat we inderdaad op zoek moeten gaan naar een iets uitgesprokener smoel, zoals u het zegt, naar een uitgesprokener positionering.”

Economisch voldeed de krant niet. Is dat nu wel het geval?

“Dat is de mooie basis waar we nu voor staan. De krant is structureel gezond en dat is een klein wonder. Ik denk dat we een van de kleinste kranten zijn in Europa, maar we slagen erin die rendabel te maken.”

Gaat u met een wrang gevoel weg door de moeilijke relatie met uw redactie?

(lachje) Ik heb het daarnet gezegd: de relatie met de redactie is helemaal niet meer moeilijk. Ze is zelfs zeer goed. Als dit allemaal is afgerond, ga ik met een heel blij gevoel weg, geen wrang gevoel. We hebben een hele weg afgelegd en er zit nieuw talent. En ik ga ook nog niet direct weg, natuurlijk.”

Wat gaat u precies doen na De Morgen?

“Ik zal nog een maand of drie, vier bij De Morgen blijven om die transitie te begeleiden en de nieuwe mensen te verwelkomen en wegwijs te maken. Als dat afgerond is, gaan we opnieuw een beetje pionieren, wat mij wel ligt. Zoals u weet, hebben wij het voorbije jaar een grote expansie gedaan naar Nederland. We gaan nu proberen om alles wat binnen het bedrijf te maken heeft met digitale media te groeperen in een nieuwe poot.”

Peter Mijlemans en Eddy Eerdekens worden ontslagen bij De Morgen. Waarom was dat nodig?

“Bij elke organisatie, en zeker bij een kleine krant als De Morgen, is het nooit en-en als je veranderingen doorvoert. We zijn ons nog altijd heel goed bewust van de economische situatie. We zijn rendabel, maar dat is broos. De Morgen is ook maar een krant. Op een bepaald moment doe je aan zelfreflectie en haal je mensen binnen, maar moet je ook afscheid nemen van een aantal mensen.”

Bent u al die tijd niet meer manager geweest dan journalistiek geëngageerd hoofdredacteur?

“Euhm, ik denk het niet. Zeker het laatste anderhalf jaar niet. Maar moderne hoofdredacteurs zijn per definitie wel een beetje manager. Dat zijn de nieuwe tijden. Maar manager zijn heeft wel een flink deel van die drie jaar bij De Morgen ingenomen, vooral in het begin dan.”

Wat vindt u van de kranten- en mediamarkt in Vlaanderen? Niet kwalitatief genoeg, vinden velen.

“Ik ben eerder een optimist wat dat betreft. In vergelijking met Europa en de wereld slagen wij er in Vlaanderen in om heel wat kranten te doen groeien. Dat is een fantastische vaststelling. Ik vergelijk Vlaanderen graag met het kleine Gallische dorp in het grote, boze Romeinse Rijk waar kranten wel nog kunnen groeien en bloeien. En dat geldt niet alleen voor print. Als je ziet wat de kwaliteit is van de televisiejournaals en van de informatieverstrekking op radio en tv, moet je toch durven toe te geven dat de kwaliteit heel hoog staat.”


Flattr this

3 comments

  1. Als De Morgen het Gallische dorp is, wie is Klaus VI dan? Die gek die er een Romeinse lusthof kwam bouwen, alle bomen rooide en zonder resultaat weer verdween?

  2. “We hebben een hele mooie groei gekend op de lezersmarkt”

    Als ik het artikel in -nota bene- De Standaard goed begrepen had, is De Morgen er de afgelopen tijd serieus op achteruit gegaan. Zo’n goeie 6,6 % als ik het me goed herinner.

    “Ach”, zal hij denken, “als mijn eigen loonbriefje maar klopt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s