Prince


Vandaag in De Morgen: een artikel waarin ik op zoek ga naar de cafés waar Prince zijn aftershow geeft na zijn concerten op het Sint-Pietersplein. Dit is de iets langere versie.

Zal Prince vanavond of morgen een aftershow geven? En zo ja: waar? Het zijn niet alleen diehardfans die het zich afvragen, maar ook de Gentse muziekclubs. ‘Normaal gezien sluiten we op dinsdag, maar nu houden we toch speciaal de deuren open. Je weet nooit.’

Waar is dat echte feestje van Prince?

Vanavond zullen 17.000 fans Prince van jetje zien geven op het Gentse Sint-Pietersplein. Morgen zijn het er nog eens zoveel. Dat is alvast zeker. Maar de grote vraag is nu waar de popster zijn legendarische aftershow zal geven.

“Er zijn drie mogelijkheden”, zegt Nicolas Verbrugge, uitbater van de kleurrijke soulclub White Cat. “Ofwel is er géén aftershow, ofwel is er één met tickets. Soms gebeurt het ook dat Prince met zijn gevolg een café binnenvalt, beveelt dat er niet meer gerookt wordt en dat de deuren dicht moeten. Maar het aanwezige publiek mag wel blijven zitten.” Verbrugge gokt op de eerste optie. “Ik denk eerlijk gezegd dat er geen aftershow zal zijn, toch zeker niet in Gent. Anders had ik er al iets over opgevangen”, gelooft hij.

Gerald Claes van de Charlatan denkt er net zo over. “Als er al een aftershow is, zal die vermoedelijk niet plaatsvinden in Gent. De Culture Club is niet uitgerust voor optredens, de Make-Up Club is niet meer toegankelijk voor het publiek en neen, de aftershow is ook níét in de Charlatan.”

Bij Greenhouse Talent, de organisator van de concerten op het Sint-Pietersplein, weten ze evenmin meer. “Er zijn net zoals vorig jaar veel fans die bellen naar ons, maar helaas kunnen we ze niet helpen. Wij hebben niets met die aftershows te maken. Het is heel moeilijk om er iets over te weten te komen. Je moet op het moment zelf zeer alert blijven, want pas op het laatste nippertje beslissen Prince en zijn entourage.”

Vorig jaar gaf Prince twéé aftershows in de Viage, in Brussel. Ben Van Alboom, muziekjournalist bij Focus Knack en presentator van het electroprogramma Switch op Studio Brussel, betwijfelt of de artiest wel drie keer op rij voor dezelfde locatie zal kiezen. “Maar het zou me evengoed verbazen als de aftershow in Gent is. Misschien is het deze keer in Antwerpen te doen? Evengoed is er geen afterconcert”, speculeert Van Alboom. Volgens de Gentse journalist deed een maand geleden het gerucht de ronde dat de Balzaal van Vooruit uitverkoren was. “Maar dat verhaal is daarna weer uitgestorven”, zegt hij.

Toch maar eens bellen naar Vooruit. Hoe zit dat met dat gerucht? “Daar kan ik niets over zeggen”, antwoordt persverantwoordelijke Caroline Van Peteghem. Ik meen vage spot in haar stem te herkennen. Dus ze kan bevestigen noch ontkennen? “Inderdaad”, antwoordt Van Peteghem lachend. Laat het er ons wijselijk op houden dat Vooruit alsnog in de running is.

Een andere mogelijke locatie is de middeleeuwse kelder van het NH Hotel Belfort. “De mogelijkheid bestaat dat de aftershow hier plaatsvindt, maar voorlopig weet niemand iets. Ik kan u wél in contact brengen met een tussenpersoon”, klinkt het cryptisch.

Die tussenpersoon is Bart Meyskens van Avenue L, een communicatiebureau dat vooral netwerkevents organiseert. Als Prince optreedt in het NH Hotel, zal het via hen gebeuren. “Wij houden ons paraat. Sowieso heeft zijn entourage altijd enkele opties in petto, zodat Prince op het allerlaatste moment kan kiezen tussen een grote of een kleine zaal, een zaal met weinig of veel licht. Als de aftershow op een andere plek zou plaatsvinden, zou ik daar met evenveel plezier naartoe gaan.”

Meyskens is niet zenuwachtig. “Het is wel spannend. Je voelt een zekere opwinding en een verlangen om zoiets te organiseren. Je krijgt naar verluidt wel veel regels opgelegd, maar op zich is een concert voor 200 à 300 man organiseren niet zo moeilijk.”

Ook Nicolas Verbrugge wacht rustig af wat de nacht zal brengen. “We organiseren soms Prince-avonden in de White Cat. Dan loopt het hier vol met mensen van de fanclub. Muzikant Stijn (Vandeputte, TVDM) komt dan ook. Vitalski, eveneens een grote fan, draait zijn favoriete nummers”, zegt Verbrugge. “Maar zelf ben ik geen enorme fan.”

Normaal blijft zijn kelderclub gesloten op dinsdag. “Maar deze keer zal ik toch speciaal opendoen. Dat is maar een kleine moeite en je weet nooit wat het opbrengt”, zegt Verbrugge nuchter. “Ik heb zelf nog niets vernomen van de entourage van Prince, maar er hebben mij al veel fans gebeld of die aftershow bij mij plaatsvindt.”

Misschen weet Serge Simonart, de bekende muziekjournaliste van Humo, meer? Simonart was er de vorige twee keer bij in de Viage. Als hij de telefoon opneemt, gebaart hij echter van krommenaas. “Princie? Wie is dat? Moet ik die kennen?”, probeert hij nog, om vervolgens toch een gesprek toe te staan. “Normaal gezien neem ik in de periode vóór een optreden van Prince nooit mijn telefoon op: veel te veel fans en journalisten die vragen of ik iets meer weet over een aftershow. Als ik iets wist, zou ik het zeker niet zeggen. Dan maak je misschien enkele honderden mensen blij, terwijl er duizenden ontgoocheld voor de deur staan. Met een beetje pech veroorzaak je nog rellen ook.”

Volgens Simonart weten enkel Prince zelf en maximum tien mensen uit zijn entourage wat er zal gebeuren. “Enkele technici houden zich klaar om in actie te schieten, maar tot ze opgeroepen worden, kunnen ook zij slechts speculeren”, vertelt de journalist. “De echte fans zullen via Twitter wel te weten komen waar ze naartoe moeten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s