Leegloop (bis)


Het is vandaag dinsdag 2 juni 2009, het prille begin van een nieuwe werkweek. De zon schijnt, vlinders laten zich meedrijven op een warme bries en schoolkinderen turen vol ondeugend verlangen door het raam van hun klaslokaal, wachtend tot het gerinkel van de bel hen verlost.

Politiek journalist bij De Morgen Gorik Van Holen heeft niet gewacht op de bel. Hij keek naar buiten, door het stoffige glas op de Arduinkaai 29 te Brussel, aanschouwde een wereld die in vele opzichten mooier oogt dan de microkosmos van het befaamde onafhankelijk dagblad, en stapte op.

Eén week na het ontslag van Liesbeth Van Impe en enkele dagen vóór de regionale en Europese verkiezingen van 7 juni ondergaat de politieke redactie van de geplaagde krant De Morgen een nieuwe aderlating, en incasseert de heer algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker een nieuwe aanfluiting van zijn zo al wankele gezag.

De heer Van Holen heeft zijn toekomst in eigen handen genomen, who’s next?

Want meer en meer achterblijvers op De Morgen beginnen te beseffen dat ze op zaterdag 16 mei 2009 een reuzenkans mislopen hebben. Dat het telefoontje van Hans De Graef, hr-manager van De Persgroep Publishing, naar de dertien zogezegde ongelukkigen niets anders was dan verlossend.

We danken de heer Van Holen voor zijn voortdurende streven om als journalist voorbij de waan van de dag en het gekonkelfoes van de politique politicienne te kijken. We prijzen Gorik, die het moet stellen zonder ontslagvergoeding en wiens professionele toekomst na zijn opzegtermijn vaag en onzeker oogt, omdat principes, eerlijkheid en menselijkheid nog iets betekenen voor hem.

Sterkte en chapeau!

9 comments

 1. tim, dit kan de krant toch echt niet meer bolwerken? toch? het ontslag van kvi is toch het enige mogelijk antwoord van de krant op deze hopeloze toestand? ik durf de morgen niet eens meer open te slaan, zozeer zie je dat er zoveel handen en knappe koppen minder aan werken. tussen alle regels lijkt het einde te staan geschreven. vandaag ook humo: min twee journalisten.

  1. Ik weet ook niet hoe ‘ze’ de situatie zullen oplossen. In ieder geval lijkt het vertrouwen tussen redactie en hoofdredactie er niet groter op te worden. De vraag is of de voorzitter van voetbalploeg De Persgroep al zijn spelers zal laten vertrekken of ingrijpt en de coach slachtoffert.

 2. Wij zijn er in geslaagd in een van de reddingssloepjes van de Titanic te kruipen. De rest vecht nog voor een plaats of zal zinken naar de bodem van de oceaan.

 3. Inderdaad chapeau Liesbeth en Gorik, dat jullie in een tijd van crisis ontslag durven te nemen bij een krant waar jullie talent(samen met dat van andere journalisten) ervoor zorgde dat we geen pulp hoefden te slikken.
  De pulp die de heren Van Isacker en co ervan maken grenst aan het onbeschrijfelijke.
  In mijn omgeving hoor ik meer en meer mensen die uit ongenoegen hun abonnement met de Morgen opzeggen…
  Het ga jullie goed Liesbeth en Go , met jullie talent komen jullie wel terecht.

  Luk Van Holen, vader van.

 4. Ik vraag mij af hoe mensen hun abonnement opzeggen, want ik heb onlangs een e-mail gestuurd en het is niet mogelijk. Beetje bizar ook, want toen ik mijn abonnement aanging stond er toch duidelijk in de voorwaarden dat de resterende maanden uitbetaald werden als je je abonnement voortijdig opzegt. Ik denk dat ze anders half failliet zijn :).

  Enfin, chappeau voor de mensen om zoveel durf te tonen en zich niet te prostitueren. Ik hoop voor hen dat ze snel werk vinden.

 5. De enige manier van protest is de krant massaal te laten liggen in de krantenwinkel. Dan pas zal er gepanikeerd worden. Ik zie nog steeds mensen rond mij met veel commentaar op de toestand terwijl ze de krant in handen hebben – en neen, ze hebben geen abonnement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s