Kwaliteit


De weg naar kwaliteitsjournalistiek ligt bezaaid met verraderlijke valkuilen.

Vandaag is er een artikel verschenen van mij op de journalistiek website Apache. Tegelijk stond er een reportage van me in dagblad De Standaard. Op zich is dat niet abnormaal: ik heb al meermaals voor Apache geschreven en sinds november 2009 schrijf ik regelmatig voor De Standaard. Het is zelfs al eerder voorgekomen dat er op dezelfde dag via beide media iets van mijn hand op de wereld werd losgelaten. En wat dan nog?

Toch was dat vandaag een beetje raar.

Voor De Standaard heb ik iets geschreven over de Alijn-Mobiel, het VW-busje waarmee het Gentse museum Huis van Alijn buurtfeesten aandoet. Wereldschokkend was dat artikel niet. Het stuk op Apache deed evenmin de gevestigde wereldorde op haar grondvesten daveren. Ik vond ’t wel tamelijk interessant: een algemeen hoofdredacteur van een Vlaamse krant somde tien valkuilen op voor de media in de 21ste eeuw. Die algemeen hoofdredacteur heet Peter Vandermeersch. Dat is dus mijn grote baas – het was vorige week donderdag overigens de eerste keer dat ik hem ‘in het echt’ gezien heb.

Wijze mens, spreekt ook goed. Veel grappiger dan je zou verwachten.

Maar past dat wel, over je ene baas schrijven voor een andere opdrachtgever? Dat ik het niet weet, dedju. Je kunt gerust stellen dat mijn verslag van Vandermeersch’ lezing een behoorlijk objectieve, waarheidsgetrouwe weergave van de avond was, maar is objectiviteit niet het schuiloord van de lafhartige journalist die geen mening durft te verkondigen?

In ieder geval: ik denk niet dat ik in één van beide stukken in een van de valkuilen gereden ben die de heer Vandermeersch zo vlotjes uit zijn mouwen schudde. Toch heb ik een paar schaamtelijke fouten gemaakt, en wel in het artikel voor kwaliteitskrant De Standaard.

Allez ja, de mensen van het Huis van Alijn waren zeer tevreden, hoor. Alleen had ik in mijn reportage over het hoofd gezien dat:

  1. de zomertentoonstelling met vakantiefoto’s nog moet beginnen (ik had mij van maand vergist)
  2. de Alijn-Mobiel niet binnen geraakt op de binnenkoer van het Huis van Alijn.

Ik kruip dus door het stof, mij verontschuldigend tegenover al wie ik misleid heb met die verkeerde informatie. Kan ik nu nog aanspraak maken op op het label ‘kwaliteit’?

9 comments

    1. Als ge uw hoofd nog zo een paar keer in zijn reet steekt, moogt ge misschien achterkomen! Die mens schijnt wreed gevoelig te zijn voor complimenten.

      1. Over wiens hoofd en reet hebt u het nu? ’t Is nu niet dat ik mijn ex-baas met alle lof van de wereld overladen heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s