Klokkenluider


De hoogste belforttoren ter wereld staat in Gent. Al betwist menig Gentenaar dat wanneer hij op café tegen zijn vrouw zegt: “Allez, treute, we zijme vuurt. ‘k Zal eu thuis ne kier tuuge woar da’t Belfort echt stoat.”

Gisteren heb ik nog eens genoten van het machtige uitzicht van op de middelste van de drie torens van Gent (er zijn daar eigenlijk meer torens, maar die zijn te laag of te klein of te modern of te verafgelegen om mee te mogen tellen). Deze keer werd de toegang tot het Belfort mij gratis ende voor niets verschaft: de toren is gedurende de wintermaanden gesloten voor het publiek, maar klokkenluider Joris moet wel nog iedere dag het uurwerk opwinden. In zijn voetsporen volgden wij, fotograaf Hendrik Braet en ik, voor een reportage voor De Werktitel waar dat ge nu al gerust naar moogt beginnen uit te kijken, maar die allicht maar midden volgende week op de hongerige massa zal worden losgelaten.

5 comments

    1. ‘Treute’ is een liefkozende Gentse term voor een echtgenote. Voor meer leuke Gentse uitdrukkingen verwijs ik naar de site van de Gentsche Sosseteit. 😉

  1. Proficiat voor de klokkenluider Joris
    je moet het maar alle dagen doen
    graag zou ik nog eens willen bezoeken en filmen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s