Krachtmeting


Via een goede wind is een mooie foto die al sinds maart ronddwarrelt in onze schuif beland. Het is geen mooie foto in die zin dat hij esthetisch bevredigend is, maar hij is wel interessant. Op de foto ziet u de personeelsdelegatie van De Morgen. Die zat niet zomaar gezellig samen om pizza te verzwelgen, neen, zij bereidde zich voor op een nachtje armworstelen met de directie van De Persgroep. Plaats van het gebeuren: het Sheratonhotel in Brussel, vanzelfsprekend gekozen door de ‘pakken’ uit Kobbegem. Inzet van de krachtmeting: het alternatieve financiële plan van de redactie.

In dat alternatieve plan werden voorstellen geformuleerd om te besparen en de winst te ‘optimaliseren’ zonder dat er koppen moesten rollen. Uiteindelijk kwamen er na een nacht onderhandelen enkele compromissen uit de bus, zoals een prijsstijging. Van compromissen is bekend dat zij nooit ver genoeg gaan, en ook bij De Morgen was dat het geval. Het aantal ‘noodzakelijke’ ontslagen kwam dan wel lager te liggen, van 26 naar vijftien, maar nog altijd moesten en zouden er koppen rollen. En niet zomaar wat koppen.

De toenmalige personeelsdelegatie van De Morgen en wat er nu nog van overblijft.
De toenmalige personeelsdelegatie van De Morgen en wat er nu nog van overblijft.

UPDATE: na het vertrek van Tim Jansens behoeft bovenstaande foto enige aanpassing:

Van de toenmalige personeelsdelegatie blijven steeds minder mensen over.
Van de toenmalige personeelsdelegatie blijven steeds minder mensen over.

7 comments

 1. Minstens twee van de ontslagenen op de foto hebben overigens al een goede journalistieke job in de plaats. Gelukkig. Waarschijnlijk vindt de rest ook onderdak binnen afzienbare tijd.

 2. De economie dicteert de moraal, folks.
  Ah wat, waar maken jullie zich toch zo druk om? Er is hoogstens wat geknikker in het mediaveld, in dit scharniermoment, in deze tijd, na de ideologische hold-up van de flegmatieke blauwe leugen-aar[S]…

  Dat Vandermeersch opportunistische kansen ziet liggen in deze Panta rhei van de media, is blijkbaar (o.a.) bezigheidstherapie voor een momperende bloggende blaaskaak die tuk is op verhalen uit de mediaachtertuin, waar hij blijkbaar enkel maar de rol van tuinier krijgt toebedeeld. Nogal wiedes dat ie zich in anonimiteit hult. Who cares?

  Mijns inziens zijn in het bijzonder alle kwaliteitskranten schuldig aan te weinig onderzoekjournalistiek. Verzandt in mediocriteit. De Morgen op kop: vandaag presteert Bart Eeckhout (één van die vier overgebleven kaarters op de foto hierboven in dit onderdeel van de blog)het in een artikel ‘Chapter 11 voor de NV Belgie?'(blz.10) het volgende te schrijven; …”Misschien, zo weten we nu, zijn we de destijds wat te uitbundig geweest in het aanprijzen van de begrotingspolitiek van de paarse regeringen. De vorige federale regeringen gaven meer geld uit en haalden er tegelijk minder op dan ze feitelijk nodig hadden. En ze wisten dat handig verborgen te houden achter de aanhoudende economische groei”. (…)

  Dit bericht vat voor mij duidelijk samen dat de zogeheten vierde macht op heel veel vlakken zijn eigen ondergang aan het delven is. Als een stelletje tamme papegaaien zijn ze structureel mee verantwoordelijk voor het niet doorprikken van de manoeuvres van nefaste besluitvorming die we de laatste zeven jaar hebben gekend.

  De economie dicteert de moraal.

  Enkel als kranten (of nieuwe betaalde nieuwe media-initiatieven) zullen slagen in het her-innemen van hun core business kan er een hertekening plaatsvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s