Liesbeth Van Impe, enkele weken geleden opgestapt als politiek journaliste bij De Morgen, is over de Moerdijk geklommen om een boekje open te doen over de beproefde methodes van de Belgische mediagigant De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen, vtm, De Tijd, Dag Allemaal, Woef, ATV,…). Zegt mevrouw Van Impe in een interview op de Nederlandse Radio 1:
De hoofdredactie van De Morgen is geïmporteerd vanuit de commerciële televisiezender. Die mensen hebben geen enkele voeling met de krant
Niet dat het Nederlandse publiek wakker ligt van de situatie bij De Morgen. Daar gaat het niet om. Mevrouw Van Impe zwom de Maas en de Waal over om collega’s voor te bereiden op de heerschappij van Christian Van Thillo, grote baas van De Persgroep. Begin dit jaar viel de Nederlandse uitgever PCM (de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad,…) immers in handen van de Belgische mediamogol. De ontslagprocedure bij De Morgen was toen nog volop bezig en in Nederland begonnen ze zich al ongerust af te vragen hoe de heer Van Thillo met hún kranten zou omspringen. Mevrouw Van Impe wijst haar collega’s erop dat ze alvast niet veel illusies moeten koesteren.
Dag Tim. DM is een pannenkoek geworden. Dat heb je al met verve (en stijlvol) aangetoond, tot spijt van wie het benijdt. Maar wat ik graag wil weten, hoe zie jij de toekomst van DM? Of beter, van krantenjournalistiek?
Een glazen bol heb ik natuurlijk niet. Het is zeer goed mogelijk dat De Morgen meer lezers weet aan te trekken door een meer populaire koers in te slaan. In dat geval bereiken de vtm-boys hun doel, namelijk de krant doen groeien. Maar ikzelf ben en blijf ervan overtuigd dat er nog altijd een markt is voor kwalitatieve krantenjournalistiek die voorbij de waan van de dag kijkt. En dat je je krant dus ook kunt laten groeien door meer te investeren in je journalisten dan in marketing. Maar dat is helaas een verhaal van langere adem en dus niet zo aantrekkelijk om uit te leggen aan de grote baas in Kobbegem…
We zijn met zovelen die overtuigd zijn dat er een plek is voor kwaliteitsjournalistiek. Het jammere is dat die cellen zich maar niet versmelten (tenzij er natuurlijk dingen gebeuren die we nog niet weten).
Ik denk dat er niemand tegen kwaliteitsjournalistiek is, Manu. Alleen is het inderdaad nog zoeken naar hoe en waar. De journalistieke werf is in volle bouw.
Ik ben erg optimistisch over de toekomst van journalistiek. De ‘mediascape’ wordt eindeloos breder, dieper en rijker, maar daardoor ook meer versnipperd. En ja, krantenredacties zie ik nog verder afslanken.
De grootste verschuiving die ik echter zie is die van product naar proces. Wat doet (deed) een krant? Een selectie maken van nieuwsfeiten, die selectie zorgvuldig presenteren, drukken en verzenden. Voila, de wereld met een strik errond. Elke dag opnieuw. Schaarste als product.
Online wordt nieuws een proces. Updates, samenwerking, aggregatie, burgerjournalistiek, ed. zorgen er voor dat nieuws een stuk dynamischer en sneller op de bal wordt dan een krant ooit kan/kon doen. Overvloed als proces.
Wat ik kranten aanraad is om mee op die innovatiegolf te springen (en bv niet meer dagelijks te publiceren), maar specialismen te identificeren en die in de diepte te ontwikkelen.
Die 10 survival tips die John Temple geeft vind ik zeer de moeite.
http://www.johntemple.net/2009/06/10-things-local-newspapers-should-do.html
Aangezien de Volkskrant en het NRC Handelsblad zo ongeveer De Morgen en De Standaard van Nederland zijn, zouden er journalistiek wel eens erg barre tijden voor Nederland aan kunnen breken…
Vandaag in het nieuws: De Persgroep moet NRC Handelsblad verkopen, omdat de Amsterdamse krantenlezer anders te weinig keuze meer zou hebben.
Tim,
ik ben sinds uw ontslag ex-abonnee van de krant. Na 20 jaar is het wel gek om geen krant meer te hebben bij het ontbijt. Ik lees wel via de internet maar ik mis wel een papieren krant. Maar, wat moet ik wel lezen in vlaanderen? Het is voor de rest al helemaal huilen met de pet op. Toch maar terug De Morgen kopen?
Alvast veel succes in je verdere loopbaan en blijf schrijven hier, het is boeiend.
Ja, maar de krantentraditie is in Nederland toch dieper geworteld dan bij ons. Wij zijn mossels, wij zien onze kranten, onze bladen, onze journaals en onze actualiteitenprogramma’s verloederen en drinken nog een pint. Ik denk niet dat de Nederlandse elite zich zo zal laten rollen.
De Morgen zal gewoon het betere ‘Het Nieuwsblad’ worden, dat plan bestaat al jaren. Nu wordt het pas geconcretiseerd door een ploeg die inderdaad geen voeling heeft met de krant. En da’s ook de bedoeling om zo’n transformatieproces op gang te brengen. Wie er al lang werkt krijgt dat emotioneel niet gedaan.
Door alle zelfontslagen bij DM wordt de oorspronkelijke wens om 26 mensen te ontslaan, die met succes werd omgebogen in “slechts” 16, alsnog bewaarheid. Hoe wrang/raar/paradoxaal is dat eigenlijk?
Als er ook in Nederland geen kwaliteitskranten meer zijn, moet er voor het hele Nederlandse taalgebied maar een equivalent van de Duitse tageszeitung op poten worden gezet. (http://de.wikipedia.org/wiki/Die_tageszeitung)
net de brief van bart steenhaut aan yasmine gelezen in de morgen. treurig! zielig! hemeltergend!
Hm, die had ik ook graag eens gelezen
Oef, NRC moet de Persgroep alvast al verkopen. De Volkskrant houden ze, maar die krant is nu al een schim van wat ze vroeger was.