Treinsurfen


Als een echte held van de spoorweg hangt Ramon vanachter aan een Russische trein. (Foto Ramon / 0331C)

‘Oké, we doen het!’ Ramon twijfelde niet lang toen Russische vrienden vroegen of hij mee aan een rijdende trein ging hangen. Zodoende denderde hij even later al treinsurfend door de suburbs van Moskou. Voor Humo interviewde ik de waaghals.

Je kunt Ramon gerust verslaafd aan adrenaline noemen. Na die eerste keer in Moskou wou hij meteen opnieuw gaan treinsurfen. Uiteindelijk deed hij het er drie keer. In België is het er nog niet van gekomen, maar de drang blijft.

Hier te lande is de scene nog niet uitgebouwd. Er zijn enkele gasten met serieus wat ‘hanguren’ op de teller – daarover in de Humo van volgende week meer – maar voor de rest is er nog geen sprake van een rage.

In Rusland is dat wel het geval en ook in Polen en Duitsland is er een ware subcultuur van treinsurfers. Het meest tot de verbeelding sprekend zijn de stunts van The Train-Rider, één van de weinigen die al een hogesnelheidstrein heeft durven te surfen. Daarvoor gebruikte hij wel speciaal materiaal, zoals zuignappen om niet weg te waaien. Geniet of gruwel mee:

Kleine opmerking: dat die peet gestorven is aan leukemie, is een hoax.

In Zuid-Afrika huppelen jongeren vrolijk over het dak van rijdende treinen. Het kan haast niet anders dan dat er daar regelmatig één in het decor vliegt. Maar ’t ziet er verdorie wel veel plezieriger uit dan hele dagen voor je tv hangen:

In de Verenigde Staten bestaat er nog een oude variant op train surfing: freighthopping. Al sinds de negentiende eeuw reizen de hobo’s op goederentreinen rond in de VS. Ze hebben zelfs hun eigen codetaal ontwikkeld om hun lotgenoten te waarschuwen of te informeren.

De fotograaf Swampy is een hedendaagse hobo. Hij legt het leven op de goederentrein vast in beelden die een mens doen verlangen om er zelf bij te zijn. Over het algemeen ziet dat freighthoppen er ook minder gevaarlijk uit dan treinsurfen. Klik op de foto hieronder voor meer beelden.

http://www.flickr.com/photos/toothpaw/5262878412/in/set-72157608687992167/

’t Is natuurlijk net dat gevaar dat treinsurfen zo aantrekkelijk maakt, en ik kan niet ontkennen dat ik me aangetrokken voel.

2 comments

  1. Je heroïsering van treinsurfers heeft effect gehad: vandaag een twaalfjarige gezien die na lezing van je stuk ook wel eens aan een trein wil gaan hangen. Goed bezig.

    1. Ik vrees dat die jongen de bewuste artikels niet goed begrepen heeft. Een lezer met enig gezond verstand beseft terdege dat de treinsurfers die ik geportretteerd heb speciale tiepen zijn. Hun daden strekken niet tot voorbeeld van de normale, weldenkende burger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s