Aasgieren


Aha! We kunnen er weer mee beginnen!

Ik heb mij een nieuwe externe harde schijf gekocht – een spel van 1 terabyte, dus vier keer zo groot als de harde schijf van mijn computer zelf. Dat betekent dat ik weer wat plek vrij heb op mijn Mac, zodat ik eindelijk de filmpjes kan beginnen te archiveren die al máánden op mijn Flip Mino HD stonden. Mijn plan is om die beelden met de regelmaat van een ouderwetse, ietwat gedeukte klok op mijn blog te smijten met telkens een klein woordeke uitleg erbij. Zodoende ontstaat langzamerhand een online beeldarchief waar vele generaties archivarissen nog lang zoet mee zullen zijn.

Het onderstaande filmpje is gemaakt op 21 januari – al bijna drie maanden geleden, inderdaad. Ik stond op de parking van Opel Antwerpen. Ik stond er al lang. Mijn kloten vroren van mijn lijf en mijn tenen braken af zo ik te hard stamp stond te voeten. Maar je hoorde mij niet klagen. Ik was er aanwezig als een van de vele aasgieren die verslag kwamen brengen over de ontslagen bij de Antwerpse autofabriek. Die dag kregen de werknemers immers te horen dat het gedaan was met hun geliefde assemblagelijn.

Erehaag

De meeste van m’n collega-journalisten keken door de vensters van de kantine hoe het personeel het slechte nieuws te horen kreeg. Met hun neuzen en camera’s tegen het glas geplakt begluurden ze de arbeiders. Daar deed ik niet aan mee. Samen met Matthias Declercq – niet de jonge politicus uit Gent maar de jonge journalist van De Morgen – stond ik te wachten aan de personeelsuitgang.

Nadat een eerste arbeider het gebouw had verlaten, duurde het even voordat de persmeute besefte dat Matthias en ik op de interessantste plaats stonden en zij niet. Het onderstaande filmpje toont hoe de kudde zich haast opdat de Opelarbeiders toch opgewacht zouden worden door een erehaag van micro’s, videocamera’s en zoomlenzen. (Let niet op het geluid, dat is sowieso zeer stil en ik sta maar wat te lullen.)

Ikzelf ben zonder verslag naar huis gegaan. Ik had geen zin om aan mensen te vragen: “En, hoe voelt het om buiten geschopt te worden? Naarwaar gaat ge op reis met uw ontslagvergoeding? Zijt ge al elders weest solliciteren?” Dat neemt niet weg dat ik bovenstaand filmpje gerust een beetje eerder online had kunnen zwieren.

2 comments

    1. Met die Flip Mino HD kun je zogoed als niets instellen. Je zit dus opgescheept met HD tot het toestel de geest geeft. Maar er zijn ergere dingen in het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s