Ja, ik wéét dat het crisis is. Anders waren er niet overal zoveel afdankingen, onder andere maar niet alleen in de media. En ja, ondertussen wéét ik ook zeker dat het bij De Morgen echt crisis is. Even heb ik daaraan getwijfeld toen bekend raakte dat de heer Jules Hanot binnengehaald was als overkoepelend chef eindredactie en lay-out.
Toen ik vorige vrijdag ook nog eens vernam dat men nú al, met moeite een maand nadat drie eindredacteurs hun C4 hebben gekregen, op zoek is naar versterking voor de eindredactieploeg dacht ik zelfs: in het financiële plaatje van De Morgen regeert de leugen en niets dan de leugen.
Maar de krant van vandaag (DM 15/6) heeft me overtuigd van de bijzonder heikele financiële situatie in de Arduinkaai 29. Kijk maar eens even mee naar de pagina’s 8 en 9:





Wie mij nu wil afschilderen als een linkse hufter die niet inziet dat een krant niet kan overleven zonder advertentie-inkomsten: try again. Als reclame noodzakelijk is om het medium levensvatbaar te houden, dan is reclame noodzakelijk. Punt aan de lijn.
Maar ondertussen is er wel één regel waar alle journalisten, eindredacteurs, lay-outers én lezers het over eens zijn: maak altijd een duidelijk onderscheid tussen journalistiek en pure reclame. Vele artikels zijn sowieso al halve of hele promostukken – kijk maar naar de stapels gratis reclame voor de iPhone –, maar waar ligt de grens als je je verlaagt tot niet-functionele, ronduit storende product placement? Waar is het respect voor je lezer als je een adverteerder toelaat je hele lay-out te vermooschen zonder dat duidelijk aangegeven wordt: hela, dit is een advertentie?
Een tip: als een adverteerder wil betalen om de promotie voor zijn product over twee volle pagina’s te spreiden, laat hem daar dan dedju voor betalen en evacueer als de bliksem je eigen berichtgeving naar elders in de gazet. In het andere geval begin je maar beter enige nederigheid te betonen in het gebruik van het adjectief ‘onafhankelijk’.
Dit is echt onbegrijpelijk! Hiervoor alleen al zouden het label ‘kwaliteitskrant’ niet meer mogen gebruiken.
Het Laatste Nieuws had dezelfde advertentie (natúúrlijk had HLN dezelfde advertentie), maar daar had iemand wél de reflex om bij elk fotootje ‘advertentie’ te zetten. Welke is nu de kwaliteitskrant?
Ik herinner me dat Teek ooit hun magazine “verkocht” had aan de Ford Ka, en dat alle keren dat er “Ka” stond in ’t magazine, dat ’t “Ka”-logo was geworden.
Vond dat toen d’r al vér over.
Een zeer vergelijkbare actie een aantal dagen geleden in Het Belang van Limburg: reclame van Axa waarbij economisch negatieve termen in nieuwsitems geel gearceerd werden: http://twitpic.com/73r1x
Dan is dat van Ka in De Morgen nog klein bier hiertegenover.
Ah, goed dat je het zegt: ik dacht dat ik De Streekkrant in handen had.
De reclame van Kia staat ook in De Standaard. Er is één groot verschil: het autobedrijf koopt in die krant een volledige pagina en vult die met dezelfde advertentie en fake artikels. Tussen die valse teksten staan er auto’s. In de rechterbovenhoek staat ook duidelijk dat het om een advertentie gaat.
Er is zo een halve pagina minder nieuws, maar liever dat dan auto’s tussen echte nieuwsstukken…
Ik vrees dat Klaus Van Isacker een oud plan van onder het stof gehaald heeft. DM zoekt een nieuw lezerspubliek en er was ooit een plan om van DM een soort ‘Het Nieuwsblad’, te maken. Zou me niet verwonderen dat ze portfolio marktgerichter willen samenstellen. De Tijd voor de hoger opgeleiden, Het Laatste Nieuws voor de lagere bediende en arbeider, DM voor de hogere bediende, onderwijzer enz …
En het bestaande urban public moet zijn weg daar maar in vinden omdat ze beseffen dat die de stap naar de De Standaard niet of althans niet makkelijk zal zetten.
Je bent een linkse hufter, Van der Mensbrugghe. Maar je hebt gelijk, dat ook.
Een hufter misschien wel. Maar links? Brrrr…
zeg eens, luie werkloze, dat is alweer vijf dagen dat hier geen nieuwe blog staat. betalen wij daarvoor belastingen en sociale zekerheid? ik dacht het niet!
Luie werkloze? Bwah, de hele redactie van DM komt blijkbaar hier kijken om te weten hoe ze best de krant kunnen schrijven, spellen, lay-outen, bladspiegel opmaken, enzovoort. Eigenlijk wérkt Tim F. dus nog steeds voor DM.