Frivool


Ja, ik wéét dat het crisis is. Anders waren er niet overal zoveel afdankingen, onder andere maar niet alleen in de media. En ja, ondertussen wéét ik ook zeker dat het bij De Morgen echt crisis is. Even heb ik daaraan getwijfeld toen bekend raakte dat de heer Jules Hanot binnengehaald was als overkoepelend chef eindredactie en lay-out.

Toen ik vorige vrijdag ook nog eens vernam dat men nú al, met moeite een maand nadat drie eindredacteurs hun C4 hebben gekregen, op zoek is naar versterking voor de eindredactieploeg dacht ik zelfs: in het financiële plaatje van De Morgen regeert de leugen en niets dan de leugen.

Maar de krant van vandaag (DM 15/6) heeft me overtuigd van de bijzonder heikele financiële situatie in de Arduinkaai 29. Kijk maar eens even mee naar de pagina’s 8 en 9:

 

Op pagina 8 en 9 van de krant van 15/6 rijden autootjes tussen de alinea's door.
Op pagina 8 en 9 van de krant van 15/6 rijden autootjes schalks de artikels binnen.

 

Frivool zorgen te koop aangeboden wagens voor níét ter zake doende verluchting.
Frivool zorgen te koop aangeboden wagens voor níét ter zake doende verluchting.

 

Met de vierwieler in de balk bovenaan op de pagina zou je denken dat zij de automobielsector behandelt. Quod non: het grote artikel betreft de een of andere moorddadige sm-minnares.
Met de vierwieler in de balk bovenaan op de pagina zou je denken dat zij de automobielsector behandelt. Quod non: het grote artikel betreft de lotgevallen van de een of andere moorddadige sm-minnares die wellicht nooit in een Kia zal kruipen.

 

Een auto rijdt van een titel die eigenlijk als volgt had moeten luiden: 'Crisis doet onafhankelijk dagblad plat op de buik gaan voor commercie.'
Een auto rijdt van een titel die eigenlijk als volgt had moeten luiden: 'Crisis doet onafhankelijk dagblad plat op de buik gaan voor commercie.'

 

De advertentie zoals ze had moeten zijn: binnen de lijntjes.
De advertentie zoals ze had moeten zijn: louter binnen de lijntjes.

Wie mij nu wil afschilderen als een linkse hufter die niet inziet dat een krant niet kan overleven zonder advertentie-inkomsten: try again. Als reclame noodzakelijk is om het medium levensvatbaar te houden, dan is reclame noodzakelijk. Punt aan de lijn.

Maar ondertussen is er wel één regel waar alle journalisten, eindredacteurs, lay-outers én lezers het over eens zijn: maak altijd een duidelijk onderscheid tussen journalistiek en pure reclame. Vele artikels zijn sowieso al halve of hele promostukken – kijk maar naar de stapels gratis reclame voor de iPhone –, maar waar ligt de grens als je je verlaagt tot niet-functionele, ronduit storende product placement? Waar is het respect voor je lezer als je een adverteerder toelaat je hele lay-out te vermooschen zonder dat duidelijk aangegeven wordt: hela, dit is een advertentie?

Een tip: als een adverteerder wil betalen om de promotie voor zijn product over twee volle pagina’s te spreiden, laat hem daar dan dedju voor betalen en evacueer als de bliksem je eigen berichtgeving naar elders in de gazet. In het andere geval begin je maar beter enige nederigheid te betonen in het gebruik van het adjectief ‘onafhankelijk’.

13 comments

 1. Het Laatste Nieuws had dezelfde advertentie (natúúrlijk had HLN dezelfde advertentie), maar daar had iemand wél de reflex om bij elk fotootje ‘advertentie’ te zetten. Welke is nu de kwaliteitskrant?

 2. Ik herinner me dat Teek ooit hun magazine “verkocht” had aan de Ford Ka, en dat alle keren dat er “Ka” stond in ’t magazine, dat ’t “Ka”-logo was geworden.

  Vond dat toen d’r al vér over.

 3. De reclame van Kia staat ook in De Standaard. Er is één groot verschil: het autobedrijf koopt in die krant een volledige pagina en vult die met dezelfde advertentie en fake artikels. Tussen die valse teksten staan er auto’s. In de rechterbovenhoek staat ook duidelijk dat het om een advertentie gaat.

  Er is zo een halve pagina minder nieuws, maar liever dat dan auto’s tussen echte nieuwsstukken…

 4. Ik vrees dat Klaus Van Isacker een oud plan van onder het stof gehaald heeft. DM zoekt een nieuw lezerspubliek en er was ooit een plan om van DM een soort ‘Het Nieuwsblad’, te maken. Zou me niet verwonderen dat ze portfolio marktgerichter willen samenstellen. De Tijd voor de hoger opgeleiden, Het Laatste Nieuws voor de lagere bediende en arbeider, DM voor de hogere bediende, onderwijzer enz …
  En het bestaande urban public moet zijn weg daar maar in vinden omdat ze beseffen dat die de stap naar de De Standaard niet of althans niet makkelijk zal zetten.

 5. zeg eens, luie werkloze, dat is alweer vijf dagen dat hier geen nieuwe blog staat. betalen wij daarvoor belastingen en sociale zekerheid? ik dacht het niet!

  1. Luie werkloze? Bwah, de hele redactie van DM komt blijkbaar hier kijken om te weten hoe ze best de krant kunnen schrijven, spellen, lay-outen, bladspiegel opmaken, enzovoort. Eigenlijk wérkt Tim F. dus nog steeds voor DM.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s