Ridder Rudy


Mijn buurman en ex-collega Jan Temmerman is door het Franse ministerie van Cultuur tot ridder geslagen. Rudy Collier, hoofdredacteur van DM Magazine, wijdt er zijn voorwoord aan. In zijn vriendschap voor filmjournalist Jan T. levert Collier een mooi stukje af waarin hij de taalregels grotendeels respecteert. Het is maar als bepaalde emoties hem weer te machtig worden dat hij steken laat vallen:

Voorwoord Rudy Collier

Correct zou zijn: “Er is geen wereld waar ‘collega’s’ elkaar chagrijniger door het slijk van Facebooks en blogs halen dan de journalistenwereld.” De ‘in’ was er te veel aan. Voilà, en na deze kleine ingreep heb je alweer een zin waar je een hele week lang trots op kunt zijn!

8 comments

  1. Het is gewoon een slechte zin. Ik heb ze 3 keer moeten lezen en volgens mij ligt de oorzaak bij het woord ‘chagrijniger’.

  2. Ik heb er geen probleem mee dat Collier zich in eigen voet schiet. Dood gaat hij er niet aan, maar spektakel geeft het wel.
    “Want, inderdaad, hier zijn wij, de Facebook- en blogchagrinés! Kiekeboe! Ja, hier, recht voor u uit. Volg Colliers wegwijzer maar. Nog twee stappen en één hoek om en je bent er! En terwijl je hier dan toch bent, omdat De Morgen maar een scheet meer is van zichzelf, hier se, wat wìj er van vinden van de Colliers dezer wereld. Hoedje af, Mensbrughhe.

  3. Tijd om een Collier-prijs uit te reiken voor ingewikkelde zinnen die door subtiele taalfouten een wrange nasmaak en een algemeen gevoel van mislukking nalaten.

  4. @Elke: Taalfouten, wrange nasmaak en een algemeen gevoel van mislukking? Zo’n prijs bestaat al op De Morgen, geloof ik. Het heet de wisselbeker Brecht Decaestecker en hij wordt uitgeloofd aan de journalist die die week het diepst in het hol van de hoofdredactie is gekropen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s