Leegloop

25 mei 2009


Het is nu 20.32 uur, op maandag 25 mei 2009, en mijn hart voelt alsof het al twee minuten lang stil staat. De Facebookstatus van Liesbeth Van Impe, politiek journaliste bij De Morgen en een absolute kanjer in haar branche, is de reden. Dit staat er te lezen:

Liesbeth Van Impe heeft net ontslag genomen bij de krant. En nee, ze weet nog niet wat ze nu gaat doen.

Mag ik er u aan herinneren dat het nog minder dan twee weken te gaan is voor de nogal cruciale regionale verkiezingen van 7 juni? Dat De Morgen nu niet alleen een van zijn grootste talenten, maar ook een bijzonder sterke vertegenwoordigster van het personeel en een wreed sympathieke madame verliest? En dat de hoofdredactie dat enkel en alleen aan haar volstrekt egoïstische zelf te danken heeft?

Als je als algemeen hoofdredacteur van een krant een toptalent als Liesbeth Van Impe kwijtspeelt zónder dat zij weggevangen wordt door de concurrentie, zónder dat zij meteen in een andere job kan stappen, mag je je eindelijk eens beginnen af te vragen: where the fuck did we go so absolutely wrong? En wat de respectabele heren hoofdredacteurs zich nu meer dan ooit mogen afvragen: komt de leegloop, die al een goed jaar bezig is, nu werkelijk in een stroomversnelling? En zullen zij die zelf wel overleven?

In ieder geval veel respect voor Liesbeth. Zij heeft een zeer moedige en vooral zeer consequente beslissing genomen. Dat maakt haar als persoon nog waardevoller, als journaliste nog geloofwaardiger.

Sterkte.

Moed.

Volharding.

Succes!

 

Lichtjes aangeslagen groeten van je collega-ex-collega,

tim

Advertenties

19 Reacties to “Leegloop”

 1. Mathieu said

  Wow, had ik nog niet gehoord. Lefgozertje, die Liesbeth. Zeer moedige beslissing, al blijft het natuurlijk jammer om nóg een topjournalist(e) te zien verdwijnen bij mijn favoriete krant. Maar die schuld ligt elders. Miljaar, ’t staat toch allemaal zo haaks op wat die krant hoort te belichamen…

  • eugeen said

   Beste Mathieu, wat die krant hoort te belichamen, belichaamt ze al jaren niet meer, als ze het al ooit belichaamt heeft.

   Groet, een DM-ancien

 2. als we die nu eens allemaal verzamelen… maar de echte toppers … dan kunnen we een Vlaamse versie van het NRC maken…

 3. Mordecai said

  Je kan zélf het NRC overnemen, Rudi, om op die manier de schuldenlast van PCM af te bouwen!

 4. librarian1968 said

  Liesbeth Van Impe was op maandag 18 mei 2009 te gast bij Phara: http://www.deredactie.be/permalink/1.531052

 5. Mathias said

  Ik ben nooit echt fan geweest van De Morgen, maar ik hoop toch dat ze daar gaan inzien dat ze niet goed bezig zijn. De krant speelt mijn inziens een belangrijke rol in ‘het scherp houden van de Vlaamse journalistiek’, als zijnde een ‘kwaliteitskrant’.

  Hopelijk keert het tij snel, zodat we kunnen blijven rekenen op de kwaliteit in de krant. Als was het maar, om ook de kwaliteit bij de (rechtstreekse) concurrenten hoog te houden.

 6. […] één van de drie ontslagen eindredacteurs, noemt de beslissing van Liesbeth Van Impe op zijn blog alvast zeer moedig en consequent. “Dat maakt haar als persoon nog waardevoller, als […]

 7. […] En dan heb je dit, een journalist van De Morgen die ontslagen wordt en zo goed als live vanuit de redactiekamer blogt. Heel wat journalisten zijn laat gestart met bloggen, maar eens ze er mee starten heb je een dodelijke combinatie: kritische geesten, een bijzonder scherpe pen op een platform waar iedereen toegang tot heeft. En niemand die hen kan stoppen. Later volgde ook dit bericht. […]

 8. gd said

  In die lange tijd dat LVI op zaterdag een “analyse”-stuk brengt, heb ik haar nog nooit op een originele gedachte kunnen betrappen. De reden waarom deze dame een topjournaliste zou moeten worden genoemd, is mij dan ook vreemd.

  • Mensbrugghe said

   Waarom deze dame een topjournaliste is? Simpel: omdat ze met de regelmaat van de klok politiek voorpaginanieuws aanbrengt. Daar moet je top voor zijn, niet gewoon goed.

 9. Geert Briers said

  Beste Tim,

  Samen met Martine Stynen organiseerde ik afgelopen zondag de Lezersactie op de Arduinkaai.

  Ik heb sinds zondag meerdere gesprekken/discussies gevoerd met anderen. Een constante is telkens: in een crisisperiode kan je niet anders dan het management-denken voorop stellen. De tering naar de nering en zo voort.

  Dat zal best waar zijn. Een krant is een bedrijf, net zoals een Opel of Fortis dat ook is.

  Enkel, een andere commerciële wet is deze: in crisismomenten plooi je terug op je core-business. En die van De Morgen is: zeggen wat anderen niet durven, kunnen of weten. Of ook: inhoudelijke kwaliteit, goed verpakt en scherp versneden. Daar is een ruim lezerspubliek voor. Maar daar heb je ook de juiste mensen voor nodig. En die verlaten gedwongen of nu ook op eigen kracht de redactie.

  Als ‘het Management’ (denk gerust aan The Office) beslist dat er meer synergieën moeten ontstaan (lees bv.: haal het sport bij Het Laatste Nieuws) dan mag dat perfect kloppen in een economische strategie, maar hiermee pomp je meteen ook het bloed uit kloppend hart van de krant.

  Voor Liesbeth hoop ik dat haar duidelijke en krachtige pen snel een ander inktpotteke vindt. Alleszins: may The Force be with Her.

  En voor De Morgen hoofdredactie, die ook afgelopen zondag de lezers niet wou te woord staan: Quo Vadis?

 10. bockart said

  straf, ik hoop eigenlijk dat ze nog meer mensen zien vertrekken, het zal ze leren…

 11. […] Update: Liesbeth Van Impe heeft net ontslag genomen bij de krant. […]

 12. […] week na het ontslag van Liesbeth Van Impe en enkele dagen vóór de regionale en Europese verkiezingen van 7 juni ondergaat de politieke […]

 13. johanv said

  Dat Liesbeth een goede hardwerkende journaliste is staat buiten kijf. Ook dat zij een goede carriere tegemoet gaat. Jammer dat ze bij de Morgen weg is. Maar waarschijnlijk krijgt een politieke partij er weer een goede woordvoerster bij.

  Wat ik niet begrijp is dat al die lezers zich nooit informeren wat er zich bij de morgen afspeeld.
  Misschien moet je eerst vragen stellen zonder te oordelen..

  Iedereen schreewt moord en bran over een aantal van de 18 ontslagen maar niemand vraagt zich af of iedereen bij de morgen wel nog zijn werk deed. De tijd van scouts journalistiek is voorbij. Als men een serieuze krant nog wilt blijven maken moet men soms iets verder kijken en niet stil blijven staan. Eeen krant is een bedrijf geen sociale instelling. Als er niet verdient wordt bloed de krant dood. Dus inplaats van al dat negatievisme help uw krant te blijven bestaan werf leden. Geef input inplaats van te blijven klagen….

 14. […] 24, 2009 Liesbeth Van Impe, enkele weken geleden opgestapt als politiek journaliste bij De Morgen, is over de Moerdijk […]

 15. […] heeft ons het bericht bereikt dat de heer Rogiers een antwoord heeft gevonden op die vraag. Liesbeth Van Impe, Gorik Van Holen en Ruud Goossens kunnen bij deze eindelijk hun kaartspel bovenhalen. Geplaatst […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: