Cultuurshock


Met ons groepje van acht zijn wij allicht de enige Westerlingen in heel Teheran. Vandaag duizenden mensen gezien op straat, in parken en in bazaars. Andere toeristen uit ‘onze’ côté van de wereld zijn we nergens tegengekomen.

Cultuurshock 1: er is juist geen sprake van een cultuurshock. Ik heb niet het gevoel dat ik op een andere planeet beland ben. De meeste mannen dragen jeans en T-shirt, en de vrouwen zouden dat ook wel willen als ze mochten.

Cultuushock 2: de mensen van Teheran kijken op als ze ons door hun straten zien marcheren. Wij zijn een curiosum. De cultuurshock is hún deel.

Cultuurshock 3: men vindt het de max dat we Iran bezoeken. Vele mensen mompelden het, een beetje bedeesd, anderen kwamen het spontaan zeggen: “Welcome in Iran!” Er zijn mij vandaag drie (jonge) mensen spontaan komen aanspreken. Ze slaan zo graag een praatje met ons, Westerlingen, die zeer casual en complexloos omgaan met de wereldhegemonie van hun fijne beschaving. Een meisje vroeg welhaast bewonderend of ze onze groep mocht fotograferen.

Cultuurshock 4: er heeft mij nog niemand proberen te bekeren tot de islam. Houden zo, jongens. Zo blijven we overeenkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s