Deconstructie


Over twee weken ligt de twaalfde editie van Plots Stripmagazine in de rekken van de betere stripwinkel. Het zal waarschijnlijk de laatste Plots zijn. Dat stemt ons droef, maar dat we het drie jaargangen volgehouden hebben is een reden om trots over de bevroren straatstenen te slieren.

Daarnet ben ik in drukkerij Newgoff gaan kijken naar de proefdruk van Plots #12. Het zag er alweer verdomd goed uit, met strips in velerlei stijlen, sferen, ritmes, enzovoort. Allicht was het de laatste keer dat ik naar het idyllische Mariakerke getrokken ben om een proefdruk van onze driemaandelijkse periodiek na te kijken, maar veel nostalgie ging daar niet mee gepaard.

Die laatste Plots is meteen de eerste waarin er geen strip van mij staat. Ik had wel twee pagina’s klaar, maar er bleek op de valreep plaatsgebrek. In plaats van er een strip van een échte tekenaar uit te zwieren, heb ik dan maar al mijn grootmoedigheid bij elkaar geschraapt en besloten dat mijn eigen werk in de vergeetput gestampt mocht worden. Enfin, vergeetput, ’t is te zeggen: ik zet die pagina gewoon op mijn blog. Zo blijven ze ook beschikbaar voor het nageslacht dat daar op zou zitten te wachten.

Misschien een woordje uitleg. Welnu, in de strip ‘Deconstructie’ zit geen verhaal. Ik heb gewoon personages en objecten uit verschillende van mijn vorige strips uit hun context geplukt en er procédés op toegepast die het kunstmatige – en dus niet het kunstige – van die 3D-vormen in de (digitale) verf zetten. Dat leverde, althans in mijn ogen, leuke plaatjes op.

Wie geen boodschap heeft aan mijn technologische gepruts en liever een echte strip met een echt verhaal leest, kan ik altijd I Love Paris aanraden, getekend door Maarten Vande Wiele en geschreven door Erika Raven. Het vervolg, I Hate Paris, deze keer met Plots-bezieler Peter Moerenhout als scenarist, ligt thans in de boekhandel. Daar I Love Paris zelf al lang uitverkocht is, is uw enige mogelijkheid om de strip te lezen te surfen naar de site van De Werktitel, waar de ‘graphic trash novel’ als dagelijks stripfeuilleton verschijnt. Veel leesplezier, en al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s