Toeristen


De Iraniërs zijn een fantastisch volk. Vriendelijke, eerlijke mensen met niet te veel praatjes. Maar als dagjesmensen zijn ze verschrikkelijk.

Enkele dagen geleden zat ik in de woestijn – als souvenir heb ik een hoorn mee van een wild schaap, zelfgevonden en al. Het dorp waar we zaten, was een labyrint van lemen huizen, bruine blokken waar een houten deur in zit en verder niets. Gezellig.

Er stond een koude wind. Geen probleem, want ik loop hier al de hele tijd rond met mijn leren vest.

Opeens werden we ingesloten door twee wagens. De dorpelingen dwongen ons in hun bestofte roestbakken. We werden ontvoerd voor een kopje thee. De gastvrijheid van het trotse Iraanse volk is dwangmatig maar oprecht.

’s Avonds werden we nogmaals ontvoerd, maar dan voor een ‘plezante thee’.

Gisteren zaten we in een bergdorp op drie uur rijden van Esfahan. Prachtige plek, Abyaneh. De bewoners zijn koppige ezels die gedurende eeuwen foert zeiden tegen de islam.

Thans is het bergdorp een geliefde plek voor Iraanse zondagstoeristen – vrijdag is in de islamitische wereld equivalent voor de westerse zondag.

Vuilaards zijn het.

De natuur rond Abyaneh lijkt woest en ongerept. Het is niet onlogisch dat gezinnen er komen picknicken. Helaas laten ze hun afval na de maaltijd gewoon liggen. De bedding van het bergriviertje ligt zodoende vol plastic zakken en ander afval.

Zolang de vrouwen een hoofddoek dragen, is het geen enkel probleem als ze gebruikte plastieken talloren in de beek smijten. Allah kijkt goedkeurend toe.

Straks rijden we met de bus naar Shiraz. Toen Omid, uitbater van het Aashoub Café, dat hoorde, betrok zijn gezicht. “Not good”, treurde de jonge Iraniër. Gedurende enkele dagen had hij een groep westerlingen als vaste klanten en dat vond hij niet alleen een eer, maar vooral een verademing.

De alledaagse vrijheden die wij zo normaal vinden, zijn het Paradijs op Aard voor de Iraanse jongeren. In België is het binnenkort voor iedereen verboden te roken op café, in Iran worden vrouwen streng berispt als ze buitenshuis een sigaret opsteken.

Het is één van de vele regeltjes die zo absurd zijn dat zelfs de mannen er zich aan ergeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s