Komkommertijd


Niet onterecht liet bij De Morgen een chef nieuws zich vorige week de volgende opmerking ontvallen: “Lang geleden dat we nog iets van Tim Van der Mensbrugghe gelezen hebben.” Hoe zou dat nu toch komen?

 • Ten eerste: zover het publiek zijn interesse nog niet verloren is, ben ik zelf niet erg geïnteresseerd meer in wat er allemaal gebeurt bij mijn ex-krant. Het ga jullie goed, salut en de kost en vergeet de tweede en derde schijf van mijn ontslagvergoeding niet te betalen.
 • Ten tweede: de heer algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker is op congé. Dan gebeurt er op de Arduinkaai 29 te Brussel sowieso heel weinig belangwekkends waarover met de nodige kwinkslag te berichten valt.
 • Ten derde: ik zou schamper kunnen schrijven over de aangekondigde toekomstplannen die níét doorgaan, zoals de herschikking van de redactievloer. Maar geef toe: dat zou een beetje schaamtelijk zijn, nietwaar?
 • Ten vierde: als u per se iets van mijn pen wilt lezen over De Morgen, dan staat het u vrij om het zopas verschenen 36ste nummer van rekto:verso ter hand te nemen. Daarin staan, naast mijn al met al niet bijster bevlogen bijdrage, nog drie andere commentaren over het wel en wee van de Vlaamse media. Het zijn verkwikkende stemmen in een debat dat tamelijk lamgeslagen op de grond ligt.
 • Ten vijfde: als ik me elke dag opnieuw zou bezighouden met wat er allemaal fout gelopen is met de gazet die in mijn bus steekt, zou ik telkens een blogpost bijeen moeten tikken die, uitgeprint, dikker is dan de krant in kwestie. En daarbij, als het al te gortig wordt, laat ik de eer van de kritische doorlichting liever aan de vriendelijke heren van Radio Plasky. Die christenhonden van onduidelijke komaf doen dat al veel langer, en vaak ook beter. Ikzelf ben veel te optimistisch en te vrolijk om zo overtuigend zuur te kunnen klinken.

5 comments

 1. (we hebben elkaar kort ontmoet toen ge op dat toerismekantoor voor jonge mensen lakoniek en langs uw neus weg bijna vergat te zeggen dat ge ontslagen waart)

  Inderdaad beter op onderwerpen concentreren die het schrijven waard zijn. Zelf heb ik mijn abonnement laten doodbloeden, en dat heeft niét te maken met de typo’s die tegenwoordig – wie weet wel door stil protest van de resterende eindredacteurs? – tieren als waren het varkensgriepviri. Ik wacht in spanning op de dag dat ED MROGEN in de rekken ligt.

  Vrolijk vooruit en ik hoop snel vetbetaalde stukken van u te lezen!

 2. Waar het dan misschien wél mee te maken heeft? (want ik drukte iets te snel op de publiceer-knop)
  Met het feit dat Bart Steenhaut – de enige die mij now and again nog eens een bandje leerde kennen waar ik zelf al geen drie platen van in de kast had staan – wordt verbannen, terwijl de Dirk met dezelfde achternaam vrolijk mag blijven verderleuteren over de Laura’s Pausini van deze wereld.
  Met het feit dat er blijkbaar wél budget is om een onboek over optische illusies in mijn bus te droppen, zonder dat ik daarom gevraagd heb, maar dat een held als Filip Claus op het lijstje van ‘overtolligen’ staat.
  Maar toch vooral met het feit dat een duidelijk gevoelloze crypto-nazi het voor het zeggen heeft en zijn terreur zo ver drijft dat er in de krant zelf amper iets te lezen valt over het sociaal-journalistieke bloedbad dat er op die ooit zo strijdbare redactie plaatsvond.
  ja, ik ben boos. En een abonnement op een krant waar Mia Doornaert meer doet dan de koffie ronddragen kan ik òòk al niet in overweging nemen.
  Help!

  1. Stijn,

   Ik denk dat je Bart en Dirk omwisselt. Je gaat me toch niet wijsmaken dat je U2 en Coldplay hebt leren kennen via Bart Steenhaut? Ik van mijn kant heb wel Mugison leren kennen via Dirk. Waarvoor ik hem nog altijd dankbaar ben.

   1. Dirk Bart, Bart Dirk. Mugison, U2, U2, Mugison.
    (je hebt absoluut gelijk)

 3. Bedankt om ons een inkijk te geven in de niet zo blinkende keuken van wat eens mijn favoriete gazet was. Heb er nog voor geld bijeengeschraapt in den goeden ouden tijd en ben dus eigenlijk aandeelhouder. Heb daarnet ontdekt dat Bernard De Wulf zijn stukjes weer schrijft op een blog:
  http://bernarddewulf.blogspot.com/
  Eat your heart out Van Isacker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s